Владимир Путин предложио САД да промисле пре него нападну Сирију

01-09-2013 09:59:35 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија предлаже САД-у да промисле пре него отпочну војну операцију у Сирији, те одлучи о том питању без журбе. То је председник Владимир Путин изјавио у Владивостоку приликом сусрета с новинарима. При томе је он подвукао да се одлуке о нападу косе са интересима светске заједнице и руше читаво систем глобалне безбедности.

Русија осуђује коришћење хемијског оружја, те ће према потреби усвојити консолидовану одлуку о мерама за супротстављање томе. Међутим, данас Русија нема доказе да су хемијско оружје примениле сиријске власти. Ако САД имају такве доказе, оне морају да их пруже светској заједници, - истакао је Владимир Путин.

Позивање на то да таквих доказа има, а да су они поверљиви, испод је сваке критике. То је неуважавање партнера и учесника преговора. Докази морају да буду поднети, све остало не може да буде основа таквих фундаменталних одлука као што је примена силе према сувереној држави.

На позадини оптужби Запада владе Сирији одустајање Велике Британије од учешћа у евентуалној операцији против Дамаска било је неочекивано за Русију. Владимир Путин је изразио одобрење одлуке британског парламента.

- Последњих година смо се навикли да се у западној заједници све прихвата без нарочитих дискусија, у сваком случају је тако увек изгледало, у складу са жељама и ставом главног партнера, односно, САД. Ако је овог пута нешто затајило, понављам, за мене је то изненађење, што више, чуди ме такав став.

С друге стране, према мишљењу руског лидера, то сведочи да чак у Великој Британији, која је основни геополитички савезник САД, постоје људи, који се руководе националним интересима, здравим разумом, цене свој суверенитет.

Преговори о Сирији Владимир Путин је водио и са премијером Велике Британије, и с канцеларом Немачке, међутим, с шефом САД Бараком Обамом у последње време није контактирао. Председник Русије се нада да ће говорити с Обамом о ситуацији у Сирији у оквиру самита Велике Двадесеторице, који ће бити одржан 5.-6. септембра у Санкт-Петербургу. За сада би му се он хипотетички обратио не само као свом колеги.

- Обратио бих му се као нобеловцу мира. Морамо да се сетимо, што се дешавало последњих деценија, колико су пута САД били иницијатор оружаних конфликата у различитим регионима света. Међутим, зар је то решило бар један проблем? Авганистан, Ирак, - нема мира, нема никакве демократије, чему су тобоже тежили наши партнери, нема обичног грађанског мира и равнотеже! – рекао је Путин, одговарајући на питање о евентуалном телефонском разговору с председником САД Обамом, да је он био одржан.

У суботу се сазнало да су инспектори, који су истраживали догађаје у Сирији, завршили посао и напустили земљу. Представник Генералног секретара УН Мартин Несирки је рекао да за сада експерти могу да пруже само претходни реферат. Коначни закључци су могући тек после лабораторијских анализа прикупљеног материјала.

У међувремену је војно руководство Сирије изјавило да је спремно да у било ком моменту пружи отпор у случају напада.

Светлана Андрејева,