Јубилеј „великог црвеног телефона“

02-09-2013 12:00:55 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ Piotrus/cc-by/ vostok. |


Пре пола века, 30.августа 1963.године, прорадила је телефонска линија међу лидерима СССР и САД. Новинари су смислили име за ову специјалну линију- „Велики црвени телефон“. Иако је тада ова врућа линија Москва- Вашингтон више подсећала на обични телеprinter, односно апарат у облику велике писаће машине који откуцава слова и помоћу кога се може текст преносити на даљину, при чему се и примање текста врши механички.

По дну Атлантског океана за рекордно кратко време, свега пар месеци након прихватања одлуке на највишем нивоу, био је протегнут овај кабл. Његова рута, укључујући Лондон, Копенхаген, Стокхолм и Хелсинки протезала се десетинама хиљада километара. Информације из Кремља у Пентагон и обрнуто су се предавале у писменом виду. Дешифровање и превод текста, свака страна је радила самостално.

Коментарише заменик директора Института САД и Канаде Павел Золотарјов:

„Црвени телефон“ појавио се као реакција на Кубанску ракетну кризу 1962.године, која је две стране, а тачније читав свет поставила на ивицу атомског рата. Како би се избегло избијање сличних кризисних ситуација, ова директна веза међу руководиоцима две државе била је веома корисна.

Узгред, током прве 4 године, шефови држава никакве поруке овим путем нису слали. Напокон, 5 јуна 1967.године ове вруће линије се сетио Алексеј Косигин, тадашњи совјетски премијер. Тог дана почео је арпаско-израеслки рат и председника Линдон Џонсона су пробудили у рано јутро. Совјеткса страна је путем „црвеног телефона“ тражила да се заједнички radi у смеру престанка рата опасног по цео свет. Од онда амерички лидери су почели у разно доба дана и ноћи да шаљу алармантне поруке у Кремљ. 1971. године телефонска линија је била ојачана подршком из свемира, путем сателита. Затим се овој телефонској линији придружио факс. 1991. године је била установљена директна телефонска линија. А 2008. године и оптички трансатлантски кабл.

У смислу доброг примера конструктивног дијалога путем ове вруће линије, експерти се сећају преговора Владимира Путина и Џорџа Буша млађег 11. септембра 2001.године. После ових преговора приметно се активирала сарадња у области антитерористичке борбе. Ове године међу лидерима две државе, било је много телефонских преговора, каже директор Института стратешког планирања Александрар Гусеев:

- То су питања у вези са списком Магнитског, законом Диме Јаковљева и наравно врло специфична ситуација са агентом америчке обавештајне службе Едвардом Сноуденом. Веома важан аспект- сагласност око функционисања система ЕвроПро. Овим поводом, такође, два председника су водили доста преговора. Али, нажалост, до сада нису успели да нађу одговор на читав низ питања у вези са размештањем противракетне одбране НАТО у Европи. Наравно, не може се путем телефона све ни рећи, зато су важни лични сусрети међу лидерима .

Као и пола века уназад, оператери везе константно усавршавају своје мајсторство. Врућа линија ради беспрекорно. Сваког сата на линији Москва-Вашингтон, а потом и обрнуто, шаљу се посебне поруке у смислу тестова и провере. Ове су поруке намерно веома сложене. Понекад су то и делови романа Фјодора Достојевског или чланци о психологији домаћих животиња.