Хронофатаморгане или како доспети у прошлост

02-09-2013 04:07:21 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Хронофатаморгане представљају загонетну појаву и данас слабо проучену. Познато је само једно, да су човечанству познате још од давних времена. „Чудне фатаморгане“ се први пут помињу још у староегипатским изворима. Шта су хронофатаморгане

Колективна оптичка илузија или јединствена појава услед које се могу видети догађаји који су се дешавали у далекој прошлости? На ово питање је „Гласу Русије“ одговорио Александар Махов, фотограф, који је био у непосредном додиру с овом појавом:

- Са хронофатаморганом сам први пут дошао у додир за време службеног пута на Криту. Тада још нисам чуо за Дросолидески феномен који се дешава покрај зидина замка Франко-Кастело. Призор је био задивљујући. Да га нисам видео својим очима нипошто не бих поверовао.

- Буквално на неколико метара изнад мора одвијала се права битка. Чак се чуо звекет мачева и панцира. Посегнуо сам за фотоапаратом да снимим оно што се дешава, али техника није могла да забележи слику. Касније су ми мештани причали да ни из далека нисам први човек који је видео Дросолидес. Он је познат у целом свету. Од тада „ловим“ хронофатаморгане.

Хронофатаморгану треба разликовати од обичне фатаморгане. Односно, то није просто атмосферска појава која омогућава да се уз помоћ оптичких одраза виде догађаји померени у простору, али који се дешавају у садашњости. Хронофатаморгане су видљиве слике које су се у стварности дешавале у прошлости, а по неким подацима, могу се дешавати и у будућности.

Неки научници који проучавају ову појаву сматрају да су хронофатаморгане својеврсни временски тунели и да могу имати велики научни потенцијал. Познати су такође случајеви кад су људи доспевали унутар хронофатаморгана. Касније су описивали своје стање као „исцрпљено и потиштено“. Могуће је да је у овим зонама екстремно повећано геомагнетно зрачење које на тај начин делује на људску психу.

Једна од особености којима се карактеришу хронофатаморгане јесте немогућност да се оне забележе фотографском, аудио или видео апаратуром, односно, појава се може видети само људским погледом. Постоји низ хипотеза које објашњавају природу хронофатаморгана. Једна од најзанимљивијих припада истраживачу Новохоперске аномалне зоне Хенриху Силанову. По његовом мишљењу, постоји посебно поље које су наши преци називали Хроника Акаши, које као магнетна трака бележи све догађаје и слике. У одређеним условима они се могу погледати и могу се видети догађаји из прошлости. Александар Махов сматра да би озбиљно проучавање хронофатаморгана могло бити врло корисно за науку у будућности.

- Мени као фотографу је страшно жао што тренутно просто физички није могуће забележити тајанствену лепоту хронофатаморгана и што се она не може показати људима. Можда би многи потпуно другачије гледали на стварност у којој живимо. Свет је много сложенији и занимљивији него што нам изгледа. Ко зна, шта ако су хронофатаморгане заиста својеврсни „тунели времена“ који садашњост спајају с прошлошћу?

Осим Дросолидеса, велике хронофатаморгане су забележене у Кини, то је такозвани Аветињски град. Има их и у Русији – у Мјасном Бору, несрећној шуми у Новгородској области у којој су се за време Другог светског рата водиле жестоке битке и где је погинуло мноштво совјетских и немачких војника. О овом месту ћемо касније рећи још нешто нашим читаоцима.

Ањона Ракитина,