Мјасној бор – најјезивија шума Русије

02-09-2013 04:24:24 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Морам да признам, да тако пуно прича очевидаца паранормалних појава, која се дешавају у околини села и истоимене шуме Мјасној бор, никада раније нисам чула. Свака наредна прича је страшнија од претходне. Ова аномална зона је уједно место са највећом концентрацијом на простору Русије таквих појава, као што су хронофатаморгана.

Мјасној бор се налази у Новгородској области, у такозваној Долини Смрти. То је шумски мочварни простор, где су током Другог светског рата погинули стотине хиљада војника совјетске Друге ударне армије, као и немачког Вермахта и шпанске Плаве дивизије.

До данашњих дана у најнеприступачнијим деловима остаје велики број несахрањених погинулих војника. Постоји неколико трагалачких екипа, који се баве претрагом и сахрањивањем погинулих. Марина Васиљева је чланица једног таквог тима. За „Глас Русије“ је рекла следеће.

- Прво што овде примећујеш је необична, чак бих рекла злослутна тишина. У шуми се не чују птице. Такав је утисак да их овде једноставно нема. Свуда је мочвара. Морбидно место. Понегде се у јаругама виде кости несахрањених војника. Све то утиче на психу. Једном приликом, када смо се са групом враћали након претрага, као да су се чуле експлозије, крици, пушкарење. Нисмо се зачудили – претходне екипе, које су овде биле, упозориле су нас да будемо психички спремни за сличне појаве. Такве појаве су честе у Мјасном бору.

Појединци не само што чују, него и виде шта се дешавало у шуми у борби. Мјасној бор се сматра једном од најпознатијих зона у Русији, где се бележе случајеви хронофатаморгане.

Има пуно прича о овом месту. На пример, локално становништво је убеђено, да у шуми мирно коегзистирају два паралелна света. Да се често срећу сабласти убијених војника. Да се шума може посећивати само дању и само у групи по неколико људи. Након заласка сунца се не сме тамо бити, нестаћеш, и нико те неће наћи.

Локални становници сматрају да су назив села и саме шуме је од самог почетка било лоше знамење, и није случајно да су се овде одвијале крваве борбе 1941-1942. године. Како год то било, Мјасној бор је геопатогена зона. Постоје сведочанства о бројним необјашњивим појавама, које су некад забележене и срећу се до данашњег дана. Често се чују у шуми узвици „ура“, говор на немачком и шпанском језику. Или сабласт војника покаже групи трагача где треба копати, да се пронађу његови остаци. Када се дешавају овакви контакти са „подземним светом“ људи падају у несвест, у почетку, а затим, када дођу себи, почињу да копају на месту које им је наведено, и на опште запрепашћење, налазе то, што су тражили.

У народу се верује, да ће тек када последњи погинули у тим крајевима војник, буде сахрањен по свим божанским и људским законима, шума у Мјасном бору ће поново постати нормална. А до тог времена... ово је најстрашнија и најмистичнија шума у Русији.

Аљона Ракитина,