Налазите се на страници > Почетна > Економија > МАКС-2013 завршен

МАКС-2013 завршен

02-09-2013 04:30:38 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Русији се завршила једанаеста међународна изложба авиације МАКС-2013. Као што се и очекивало, протекла изложба је била рекордна по обиму склопљених уговора, као и по богатом летачком програму.

МАКС је првенствено био резултативан простор за бизнис. За три дана пословног програма склопљени су десетине уговора на стотине милијарди рубаља. Председник Удружене корпорације авионске индустрије Михаил Погосјан је задовољан резултатима рада на изложби.

- Што се резултата МАКС-2013 тиче: потписали смо уговоре на испоруку авиона, склопили споразуме, који ће касније добити облик уговора, на испоруку 173 авиона. Оријентациона вредност ових уговора износи негде девет милијарди долара. Ако томе додамо уговор са Минисатрством одбране Русије на сервисирање наше технике, а то је око три милијарде долара, онда укупан износ уговора, које је склопила наша корпорација износи око дванаест милијарди.

На међународној изложби авиације приказано је неколико новитета руске авионске индустрије. Први пут је на МАКС-у приказан средњи вишенаменски хеликоптер Ка-62. Нови хеликоптер, који је произведен у кооперацији са низом страних фирми, већ је изазвао интересовање купаца – на МАКС-у је склопљен уговор за испоруку пет хеликоптера у Колумбију. Како је истакао представник холдинга „Хеликоптери Русије“ Алексеј Михејев, на Ка-62 биће потражње.

- То је први руски хеликоптер, који је произведен у оквиру међународне кооперације са европским партнерима. Мотор испоручује француска компанија Turbomeca, која улази у групацију Safran, трансмисију – аустријска компанија. Али основни системи су руске производње. Хеликоптер Ка-62 има велике извозне могућности, потражње на тржишту ће бити.

За редовне посетиоце МАКС-2013 је био најсјајнији празник авијације током целе своје историје. Гледаоци су посматрали летачке јединице борбених и спортских авиона и хеликоптера, вештину ваздушне борбе приказали су пилоти ловаца, екипа међународне космичке станице је неколико пута била на вези са посетиоцима изложбе. Први пут су гледаоци имали прилике да виде јединицу најновијих руских ловаца пете генерације Т-50. Постигнут је и нови рекорд по броју посетиоца – током једног дана МАКС је посетило преко 150 000 људи.

Григориј Милењин,