Макс-2013: импресивни резултати

02-09-2013 04:32:29 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У подмосковском граду Жуковски завршава се Међународни авијационо-космички салон. Његови резултати су импресивни. Закључено је десетине уговора у износу стотина милијарди рубаља. Форум је показао да су могући одлични резултати у стварању авионске технике у међународној кооперацији.

Као и током претходних авиосалона, данашњи је обрадовао интересантним премијерама. Први пут је приликом МАКС-а демонстриран средњи вишенаменски хеликоптер Ка-62, истиче званични представник компаније Хеликоптери Русије Алексеј Михејев.

- То је први руски хеликоптер, који је створен у оквиру међународне кооперације с европским партнерима. Између осталих, мотор за њега испоручује француска компанија Turbomeca, која спада у групу Safran, трансмисију аустријска компанија. Међутим, основни системи су руски. Хеликоптер Ка-62 има велике извозне перспективе, он је тражен на тржишту.

Већ током МАКС-2013 је био закључен уговор с колумбијском компанијом Vertical de Aviacion за испоруку 5 хеликоптера Ка-62. У Колумбији ће их користити нафташи.

На форуму је такође била одржана промоција руског тешког војно-транспортног авиона Иљушин-76МД-90А, или, како га још зову, Иљушин-476. Нови авион може да вози 50 тона робе, домет му је 6 хиљада километара. На унутрашњем тржишту је он тражен од стране таквих ресора као што су Министарство одбране, МВС и МУП. Иљушин-476 потпуно одговара захтевима Међународне организације: грађанског ваздухопловства и евроконтроле, - истиче главни конструктор авиона Андреј Јурасов.

- Авион потпуно одговара обезбеђивању летова на међународним линијама. Он ће имати нови комплекс одбране, који ће му обезбедити заштиту од противавионских ракетних комплекса противника. Узимајући у обзир ове особине, он може да током више година врши задатке управо војно-транспортног авиона.

Развој цивилног ваздухопловства у Русији је повезан, пре свега, с реализацијом два пројекта Уједињене корпорације за изградњу авиона Суперџет-100 и МС-21. Авион Суперџет се већ успешно користи, између осталих и на међународним линијама, ступање у акцију средњемагистралних авиона МС-21 са 130-180 седишта планира се за 2017. годину. Тај ће авион вероватно имати руски мотор нове генерације, мада ћемо ту морати да се суочимо с конкуренцијом, рекао је у интервјуу Гласу Русије главни конструктор компаније Авионски мотор Игор Максимов.

- Данас заједно с корпорацијом Иркут радимо на опскрбљивању авиона МС-21 моторима ПД-14. При томе смо се суочили с алтернативним предлогом компаније Прат-Витни. Мотор ПД-14 мора да има највиши ниво конкурентних особина: и економских, и у поузданости, удобности експлоатације. Главно је да је то чисто руски мотор из домаћих материјала, који неће зависети од неких застоја у испорукама из иностранства.

Истовремено, како је саопштио Игор Максимов, корпорација Иркут води рад на закључивању претходних уговора за испоруке авиона и са моторима Прат-Витни, и с ПД-14.

Резултати МАКС-а-2013 импресионирају: потписано је много споразума у набавци авиона и хеликоптера, - истиче руководилац аналитичке службе агенције Авијалука Олег Пантелејев.

- Према укупној вредности уговора смо вероватно блиски споразумима, који су били постигнути на МАКС-у пре две године. Мада нису искључена изненађења, која омогућују да се обори рекорд претходног салона. Према броју и важности потписаних споразума озбиљно се напредовало.

Завршних дана рада салон је отворио врата за обичне посетиоце, све обожаваоце авијације. Од пословних демонстрација се прешло атрактивним летовима пилотажних група ВВС Русије Руски витезови, Брегунице, Соколи Русије и Царски орлови. Завршиће се салон увече 1. септембра.

Олег Нехај,