Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Гарда се не предаје

Гарда се не предаје

02-09-2013 04:58:52 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


2. септембра обележава се Дан Руске гарде. Традиција да се ово високо звање додељује војним одредима појавила се пре више од триста година. Данас се она препорађа у Руској армији.

Први су обележја гарде добили Преображенски и Семјоновски пук 1700. године. Гардисти су се истакли у биткама код Полтаве, где је био разбијен раније непобедив шведски краљ Карл 12, а затим у саставу морнаричке пешадије у биткама на Балтику код Гангута и Гренгама. Касније су у састав гарде ушли и други војни одреди. Они су учествовали у свим биткама 19. и почетка 20. века. На пример, у биткама против Наполеонове армије и Првом светском рату. Стара гарда, по изразу руског писца Леонида Собољева, у борбама је била величанствена до неверовања. 1918. године после распада царске армије традиција је прекинута. Али препорођена је у време Другог светског рата. Од 1941. огдине то звање су добили одреди који су се истакли на фронту, каже коментатор листа Комсомољска правда Виктор Баранец.

- Ово високо звање додељивано је одредима који су у борби показали врхунску храброст, хероизам, који су заслужили такве критеријуме. Гарда је била на најтежим деоницама фронта. Учествовала је у најтежим операцијама. Гардијске одреди су пронели своје заставе до Берлина.

Пред крај рата у гарду је било уврштено неколико хиљада одреда армије и флоте. У њима су наставиле да служе нове генерације војника, истиче одговорни уредник листа Независни војни преглед Виктор Литовкин.

- Ја сам и сам био војник у таквом војном одреду и носио значку гардисте. Нису је давали одмах, већ пошто положиш заклетву, кад си доказао успех у бојевој и политичкој обуци, да си достојан тог војног звања. А у флоти су давали гардијску траку ако си служио на броду у саставу гарде.

После распада Совјетског Савеза многи одреди гарде су били расформирани или преименовани. А значке и саставе предате су музејима. Чинило се да је традиција била заборављена. Али 2000. године председник Русије Владимир Путин је основао специјалним указом празник Дан Руске гарде. Ове године су обновљени Преображенски и Семјоновски гардијски пук, Кантемировска тенковска и Таманска моторизована стрељачка гардијска дивизија, наставља Виктор Литовкин.

- Министар одбране Сергеј Шојгу је обећао да ће до 1. децембра многи војни одреди добити ова звања. Они не само да ће их добити, њима ће свечано бити предати називи јединица, гардијске траке, ордења ових прослављених јединица. Они ће бити наследници славних борбених традиција.

Звање гардисте не даје привилегије. Пре обавезује да се мајсторски влада оружјем и техником и да се узорно служи. Слава гарде је наследство и тековина читаве Русије.

Михаил Аристов,