Бородинo и Шипка – брaћа по оружју

02-09-2013 12:00:29 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Током прославе годишњице Бородинске битке, привремени председник Можајског округа Вадим Скворцов и градоначелник бугарског града Шипка Стојан Иванов, потписали су споразум о братимљењу Можајског округа града Москве и Шипке. Сусрет је одржан у оквиру руско - бугарског форума уз активну помоћ Јавне коморе Руске Федерације.

"Овим споразумом, ми доприносимо јачању пријатељства и сарадње између два места из славне прошлости Русије и Бугарске - Бородина и Шипке", - рекао је Вадим Скворцов. Координатор Форума, члан Јавне коморе Александар Соколов подвукао је да ће он тражити да постигнућа руско - турског рата, која су довела до стварања бугарске државе, добију статус отаџбинског рата. "По свему судећи, он је и био отаџбински рат: народ је приморао царску владу на рат, рат је вођен народним новцем, учествовало је много добровољаца. Можда је то био један од најправеднијих ратова у историји Русије", - мишљења је Александар Соколов.

Након потписивања Споразума, гости из Бугарске су посетили Бородинско поље, где је одржана традиционална реконструкција Бородинске битке из 1812 године.

Ирина Циплакова,