Сирија у очекивању напада, Обама у трагању за савезницима

03-09-2013 09:46:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Сирија је у стању да се супротстави сваког спољној агресији. Таквом изјавом сиријски председник Башар Асад одговорио је председнику САД Бараку Обами на план о извођењу војне операције у Сирији. Обама има недељу да убеди конгрес да подржи његову одлуку и да нађе себи савезнике. Руски експерти називају такав метод регулисања сиријске кризе штетним.

У очекивању коначне одлуке о спровођењу војне операције америчка армија је започела интензивну припрему. У Црвено море, ближе сиријској граници, померила је атомски носач авиона Нимиц у пратњи ударне групе бродова Ратне морнарице САД. У Средоземном мору се већ налази групација у саставу 5 америчких разарача, као и десантни брод Сан-Антонио. У зони Персијског залива на служби је носач авиона Хари Труман.

За операцију се припремају и неки амерички савезници. Тако је премијер Турске Реџеп Ердоган уверио да ће његова земља подржати сваку међународну иницијативу за Сирију, чак у случају изостанка одлуке СБ УН. Вашингтон је спремна да подржи Француска. Министар унутрашњих послова земље Мануел Валс је изјавио да масовно убијање становника Дамаска уз примену хемијских супстанци не треба да остане некажњено. Он је потврдио да је председник Франсоа Оланд и даље непоколебљив по питању оружане операције против Сирије.

Такав прилаз заштити цивилног становништва у Сирији је штетан, изјавио је у интервјуу за Глас Русије овлашћени представник руског МСП за људска права, демократију и владавину закона Константин Долгов.

- Чак остављајући по страни питање да за сада инспектори УН нису представили своје коначне закључке, разуме се, нема основе да се говори о томе да су управо владине трупе Сирије примениле хемијско оружје. Сам прилаз сличној „заштити“ цивила, наравно, не подноси никакву критику. Ми сви схватамо како су започели трагични догађаји везани за противправну и произвољну примену силе у погледу бивше Југославије. На сличан начин цивилно становништво је брањено у Ираку и Либији. Очигледни примери такве „заштите“ виде се од данас у Авганитану, када под налетима беспилотних летелица и авијације међународних снага гину цивили, између осталог жене и деца.

Стиче се утисак да већина америчких савезника ипак схвата у шта може да се претвори мешање у сиријски конфликт и не жури у рат. Парламент Велике Британије одбацио је план интервенције. Канцелар Немачке Ангела Меркел је изјавила да њена земља одбија да делује без мандата УН, НАТО или ЕУ. Генерални секретар НАТО-а Андрес Фог Расмусен је такође рекао да не види улогу алијансе у међународној реакцији. Јордан је одбио да пружи Американцима своју територију за наношење удара на Сирију, а такође је затворио ваздушни простор за војне авионе. Међу земљама које су одбиле да учествују у операцији у Сирији су Италија, Грчка, Канада. До јединственог мишљења поводом војне интервенције нису дошли ни министри Арапске лиге који су јуче одржали ванредно заседање у Каиру.

Барак Обама је остао без подршке својих кључних партнера, каже предавач катедре за општу политикологију Високе школе економије Леонид Исајев.

- Ако амерички председник реши да интервенише у Сирији, при актуелном распореду снага за све то ће он сам бити одговоран. И сву одговорност за то што се буде дешавало у Сирији, за неуспехе америчке армије, одговараће он сам. Мада не искључујем да он има у виду да дата интервенција у Сирији има врло авантуристични карактер и са великом вероватноћом ће се завршити срамотом за САД, као што је завршена интервенција у Ираку, Либији, Југославији. И са том срамотом ће се асоцирати лично Барак Обама.

Барак Обама моли конгрес да подржи војну операцију у Сирији. Гласање о том питању ће бити одржано најраније 9. септембра, када се амерички законодавци врате са одмора. У међувремену председник Сирије Башар Асад је изјавио да ради обнове безбедности и стабилности сиријска армија ће одбити сваку агресију споља, исто као што се сада свакодневно супротставља терористичким формацијама унутар земље.

Светлана Калмокова,