Путин одобрио напоре руског парламента о Сирији

03-09-2013 10:01:56 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Председник Русије Владимир Путин подржао је иницијативу парламента земље да упути делегацију у Конгрес САД ради преговора о ситуацији око Сирије. То се сазнало после сатанка шефа државе са председницима Савета Федерације и Државне думе Русије Валетнином Матвијенко и Сергејом Наришкином.

Отегнути грађански конфликт у Сирији и даље ризикује да постане повод за спољну интервенцију. Руководство НАТО-а не искључује краткорочне војне операције. А предедник Барак Обама, као што је познато, одложио је једностране ударе САД на ову земљу до консултације са члановима парламента. Они ће се вратити са одмора 9. септембра. Руски законодавци су спремни да искористе ову, можда последњу шансу за политичко регулисање сиријске кризе уз учешће два кључна спољна фактора – Русије и САД.

Ових дана Владимир Путин оштро је осудио покушаје Вашингтона да искористи недоказане чињенице примене хемијског оружја од стране сиријске валде за напад на суверену државу. Могуће да ће контакти руских и америчких парламентараца уз подршку министарстава иностраних послова омогућити да се процес врати у мирне, конструктивне токове. У сваком случају, председник Савета Федерације Валентина Матвијенко се нада да ће оперативно бити организова посета руских законодаваца САД и да ће у Москву бити позвати конгресмени и сенатори ради успостављања дијалога који је данас врло отежан. Владимир Путин је изјавио да је ова иницијатива врло благовремена и правилна.

- Заиста, како бисмо се боље разумели нема другог пута од отвореног дијалога са аргументима, уз излагање свог става. Ваше америчке колеге би могле боље да схвате, осете, на чему се базира став РФ, да салушају наше аргументе. Неће бити сувишно ни да се саслушају амерички партнери. И уопште овакава дијалог парламената ће бити битна компонента у развоју руско-америчких односа у целини. Све што од мене зависи биће учињено да вас подржим.

По речима Валентине Матвијенко, социолошка анкетирања у САД показују: апсолутна већина становника ове земље залаже се против напада на Сирију. Она је изразила наду да ће Конгрес САД заузети одмерени став и без постојања релеватних аргумената, којих у датом тренутку једноставно нема, неће подржати предлог војне варијанте. Матвијенко је изразила солидарност са ставом председника о искључиво мирним путевима изласка из кризе.

Председник Државне думе Сергеј Наришкин је напоменуо да су се прошле недље руски парламентарци преко штампе обратили својим колегама у другим дражвама са предлогом да још једном пажљиво анализирају ситуацију око Сирије. Најважније је да се не доносе исхитрене одлуке, сматра Наришкин.

- То није било бескорисно. Парламентарци низа европских земаља заузимају врло одмерен и здрав став. Мислим да би такав посебан рад са америчким законодавцима овде био користан.

Времена за припрему састанка руских и америчких парламентараца пре него што у САД буде размотрена иницијатива Барака Обаме остаје сасвим мало. Ипак Москва рачуна на заинтересованост представника сената и конгреса за сусрет,а рекло би се и на оперативност реакције на предлог Москве.

Иљја Харламов,