Московски сликари обележавају Дан града

03-09-2013 10:39:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Централне улице и булевари Москве, тихе уличице, стаљинови солитери и пријатна дворишта. Око две стотине слика и цртежа представљено је на изложби "Москва и Московљани", која је отворена пред 8. септембар, Дан града, у изложбеној сали Московског савеза ликовних уметника (МОСХ).

Радови младих и афирмисаних уметника, сликаних различитим стиловима - од академског реализма до импресионизма и примитивног сликарства – посвећени су руској престоници.

Московски савез уметника је основан 1932 године. Први чланови савеза су били најбољи руски уметници прве половине двадесетог века: Константин Јуон, Георгије Рјажскиј, Александар Дејнека, Аристарх Лентулов, Иља Машков и многи други. Њихови радови, с правом, улазе у златни фонд руског сликарства и налазе се у највећим руским музејима, а њихова имена су позната љубитељима уметности широм света .

На изложби "Москва и Московљани", јасно се види да су традиције, успостављене од стране оснивача Московског савеза ликовних уметника, и данас још увек јаке. Организатори изложбе су успели да направе репрезентативну збирку некомерцијалног реалистичког сликарства данашње Русије.