Налазите се на страници > Почетна > Магазин > Култура > Чајковском у Клин

Чајковском у Клин

03-09-2013 10:41:06 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Helix84/cc-by-sa 3.0/ |


Другог септембра спомен-кућу великог руског композитора Петра Чајковског испунила је омладина. У подмосковском граду Клин првог дана нове школске године одржана је церемонија посвећивања у студенте младих музичара који су се уписали на колеџ Московског конзерваторијума. Ова традиција постоји од 1980. године, али у овом веку била је прекинута и обновљена тек прошле године.

Спомен-кућа Чајковског у Клину се сматра својеврсном Меком за музичаре. Најистакнутији композитори и извођачи када долазе у Русију труде се да посете ово место. О томе ко је допринео обнови узбудљиве традиције посвећивања омладине говорила је у интервјуу за Глас Русије директор музеја Чајковског Галина Белонович.

- Помогао је да она буде препорођена уметнички руководилац Државног симфонијског оркестра Владимир Јуровски. И 2. септембра, осим свечане церемоније посвећивања, као поклон студентима је наступ оркестра под управом Владимира Јуровског.

У Клин, Чајковском, својевремено су долазили амерички маестро Леополд Стоковски и Италијан Рикардо Мути са уметницима миланске Скале, клавир великог композитора свирали су велики пијанисти Владимир Горовиц и Свјатослав Рихтер. У Спомен-кућу композитора долазе учесници Конкурса Чајковски. А његов победник, почев од незаборавног Американца Вана Клиберна, добија право да свира меморијални клавир. Осим тога, учесници конкурса и чланови жирија у знак сећања и признања руском музичком генију саде дрво поред куће. Овде је већ читава алеја.

Овог пута Спомен-кућа Чајковског је примила музичаре почетнике из колеџа конзерваторијума већ у новом статусу музеја. О томе који објекти улазе сада у велики музејски комплекс говори Галина Белонович.

- Наш музеј је најстарији меморијални музеј Русије: наредне године обележавамо 120-годишњицу његовог оснивања. Дуго је он подразумевао само кућу познату у читавом свету, где је Чајковски провео последих годину и по свог живота – са потпуно очуваном атмосфером, и парк. Мада са именом Чајковског у Клину и околини везане су четири куће.

Осим основне то је на пример имање Мајданово, где је композитор стварао балет Крцко орашчић, симофнију Манфред. Имање Фроловско, са којим је везана Пета симфонија, балет Успавана лепотица, опера Пикова дама. А на имању Демјаново Чајковски је био чест гост. Оно је припадало адвокату и филозову Владимиру Танејеву, старијем брату композитора Сергеја Танејева, омиљеног ученика Чајковског. Од сада сва ова имања са њиховом богатом историјом улазе у ансамбол музеја.

Осим 120-годишњице музеја, предстоји још важнији догађај. 2015. године свет ће обележавати 175 година од рођења Петра Чајковског, једног од најпознатијих и најизвођенијих композитора у свету.

Карина Ивашко,