Бити или не бити: сиријско питање у америчком конгресу

04-09-2013 09:50:17 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Конгресу САД предстоји да донесе одлуку о сврсисходности војне операције у Сирији. За сада су мишљења сенатора подељена отприлике једнако. Ипак администрација Барака Обаме је почела да „обрађује“ законодавце да осигура максималну подршку својој иницијативи.

Мада ударац може да буде нанет и без одобрења сената, за Обаму је оно крајње важно, пошто ни УН, ни НАТО, чак ни Британија нису се одлучили да подрже у томе америчког председника.

Комитет америчког сената за иностране послове ће размотрити питање сврсиходности напада на Сирију. Пред сенаторима ће иступити државни секретар САД Џон Кери, шеф Пентагона Чак Хејгел и председник Уједињеног комитета начелника штабова Мартин Демпси. У захтеву који је упућен сенаторима за одобрење војне операције говори се да је њен циљ лишити сиријски режим могућности коришћења оружја за масовно уништење. Ипак за сада се не слажу сви сенатори са тим да овај задатак одговара националним интересима САД. На пример, републиканац Алан Грејсон је изјавио да САД нису светски полицајац и не могу да дозволе себи војне авантуре које ће увући земљу у рат на деценије и више. А сенатор Ренд Пол је приметио да би Америка требало тешње да сарађује са Русијом и Кином по питању регулисања сиријске кризе, а не да поставља ултиматуме, самим тим доводећи себе у неповољан положај. Ситуацију коментарише шеф сектора за спољну и унутрашњу политику САД Института за међународну економију и односе Фјодор Војтоловски.

- Сенатори и конгресмени се орентишу на то да не разочарају своје бираче. А у америчком друштву, према последњим анкетирањима, нема консензуса по том питању, нема масовне подршке операцији у Сирији. Број противника војне операције значајно премашуј еброј њених присталица. По различитим анектирањима, од 60% до 70% Американци се залажу против напада на Сирију. Амерички парламентарци нису заинтересовани за то да добију негативну реакцију својих бирача.

Међу присталицама напада на Сирију је републиканац Џон Мекејн. Познати јастреб сматра да је недовољна ограничена војна операција. Мекејн предлаже да се уништи војна инфраструктура сиријских владиних снага. Ако конгрес одбаци резолуцију коју предлаже Бела кућа, то ће за САД постати, по мишљењу сенатора, права катастрофа.

- Ако конгрес гласа против резолуције пошто је председник изјаво о намери да делује, последице ће бити катастрофалне! То је покопати репутацију земље у очима наших пријатеља и непријатеља.

Међутим, један од учесника расправе у Когресу, шеф Уједињеног комитета начелника штабова Мартин Демпси раније је већ стављао до знања да сматра сиријску кампању недопустивом раскоши. Са једне стране, она ће бити додатно бреме за буџет САД, са друге последице ове акције тешко је предвидети.

О томе шта у ствари мисле о неопходности напада на Сирију државни секретар САД Џон Кери и шеф Пентагона Чај Хејгел моћи ће да се схвати по томе како прође гласање у конгресу, сматра политиколог Фјодор Војтоловски.

- Хтео бих да скренем пажњу и на то да су и државни секретар Џон Кери и Чај Хејгел обојица бивши сенатори. А Џон Кери је чак био шеф сенатског комитета за спољне послове. То су људи који имају значајан утицај у Конгресу. И по томе колико ће дуг бити процес усвајања резолуције, моћи ће да се схвати да ли су Кери и Хејгел заиста заинтересовани за војне акције против Сирије или су заинтересовани да се не обрујаку и уз помоћ политичких средстава избегну војну акцију.

Треба додати да са својим америчким колегама намеравају да се сретну руски парламентарци. Ово су изјавили председник Државне думе Русије Сергеј Наришкин и председник Савета Федерације Русије Валентина Матвијенко. У току преговора представници Русије рачунају да убеде Американце да заузму одмерен став по сиријском питању.

А најближи савезник САД – Велика Британија, приредила је Вашингтону непријатно изненађење. Чланови парламента Уједињеног Краљевства већином гласања су одбили да подрже учешће у сиријској кампањи. Није хтела да учествује у операцији ни Северноатлантска алијанса. Не видим улогу НАТО-а у међународној реакцији на сиријски режим, изјавио је генерални секретар овог блока Андрес Фог Расмусен.

Артјом Кобзев,