Европа и Немачка: То су и наши избори

04-09-2013 10:02:12 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У недељу касно увече на програму водећих немачких канала одржане су прве и једине ТВ дебате двојице главних кандидата за дужност федералног канцелара Немачке. Очи у очи састали су се актуелни канцелар Ангела Меркел - лидер демохришћана и Пер Штајнбрук, социјал-демократа. После дебата које су протекле три недеље до избора за парламент, заказаних за 22. септембар, предизборна трка је ушла у завршну фазу. Она је изашла и по свом геополитчком значају ван граница саме Немачке.

Шта значе избори у Немачкој за Европу? – пита се европски Интернет-портал ЕУ-Инфотек који излази у Аустрији. Већ је и сада јасно да ће канцелар Ангела Меркел остати у својој фотељи, пише између осталог портал. Али колико су предвидиви резултати избора, толико су нетривијалне њихове последице за Европу. Које странке ће ући у коалицију? Колико брзо ће бити формирана нова влада? Све то је изузетно важно, зато што низ одлука у Бриселу сада је замрзнут у очекивању исхода немачких избора.

Са посебном напетошћу ток предизборне трке прати југ Европе. Јер за Шпанију, Грчку или Португалију које преживљавају кризу, по речима издања, много тога је на коцки. О томе колико су важни резултати избора за Јужну Европу, пише Интернет-портал, говоре наслови штампе. Грчка пред изборима, само они ће протећи у Немачкој – цитира ЕУ-Инфотек ироничну реплику атинског листа Та Неа. Потребна нам је федеративна држава Европа, изјаво је са страница немачког листа Цицеро државни министар у МИП Немачке Михаел Линк. Скинути са Европе лудачку кошуљу ЕУ! – затражио је у чланку објављеном на Интернет-пораталу ЕурАктив председник немачке Странке здравог разума и кандидат за дужност канцелара Норберт Генг.

По мишљењу шефа одељења за земље и регионе и руководиоца Центра за немачка истраживања Европског института Владислава Белова, исход избора у Немачкој ће бити важан пре свега са тачке гледишта решавања проблема везаних за кризу евра.

- Мислим да се све концентрише око зоне евра, око наставка строгог курса финансијске консолидације земаља које чине зону евра, при томе не само кризних, каже научник. Зону евра и ЕУ у целини занима да ли ће се сачувати актуална коалиција после избора. Јер око трећине гаранција у одговарајућем фонду отпада управо на Немачку.

Победа актуелног канцелара Ангеле Меркел ни код Белова, ни код већине експерата не изазива сумњу. Занимљивији је будући курс њене европске политике.

По изразу Владислава Белова, ових дана у Немачкој пуном паром тече борба плаката и парола. Између осталог чуда од предстојећих избора ни он, ни његове колеге не очекују. Не очекују их ни у Европи. А у каквој Европи, биће јасно после немачких избора. За сада је она за сваког партијског конкурента своја.

Олег Севергин,