Русија планира хеликоптерску експанзију

04-09-2013 10:13:57 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


У Москви је стартовао 39. Европски хеликоптерски форум. Организује га руски холдинг Хеликоптери Русије. У форуму учествује више од 200 представника водећих светских инжењерских бироа и компанија произвођача хеликоптерске технике, као што је ЦАГИ, German Aerospace Center, ONERA, Eurocopter, AgustaWestland.

Форуми произвођача хеликоптера се организују у Европи од 1975. године. Њихов значај тешко је проценити: јер управо овде се одређује тренд даљег развоја хеликоптерске индустрије, приметио је за Глас Русије генерални конструктор, саветник генералног директора компаније Хеликоптери Русије Алексеј Самусенко:

- Догађаји последње деценије довели су до тога да је интересовање за хеликоптере нагло скочило. То је условљено дешавањима у свету – геополитичким променама, различитим локалним конфликтима, променама у економији. О томе сведочи и све већа продаја.

Развој хеликоптерске индустрије данас одређује неколико тенденција, истиче експерт. Прва је увећање безбедности летова. Друга је смањење цене експлоатације летелица. Трећа је осигурање летачко-техничких могућности хеликоптера за рад у било којим географским условима.

Недавно је у Ростову на Дону одржано саветовање о проблемима хеликоптерске индустрије уз учешће председника Русије. Перспективе развоја гране разматране су узимајући у обзир ове тенденције, истиче Алексеј Самусенко:

- Уз велика достигнућа у области тешких и средњих хеликоптера практично не постоји ниша лаких хеликоптера. Био је постављен задатак: проширити радове у области лаких цивилних хеликоптера – то су две и по и четири и по тоне узлетне тежине.

Највонија летелица управо у тој класи постао је вишенаменски лаки хелкоптер Ансат. Његова серијска производња већ је започела у Казанској фабрици хеликоптера, у разради Ансата активно су учествовали стручњаци Казанског техничког универзитета. У летелици су оваплоћена последња достигнућа хеликоптерске индустрије, везана, на пример, са коришћењем композитних материјала, сматра проректор за научну и иновациону делатност КТУ Сергеј Михајлов.

- Постоји категорија посебно одговорних агрегата који су база хеликоптера. Сав носећи систем, то је носећи пропелер, осовина носећег пропелера, пропелер на репу, све је потпуно композитно. Сада су већ и врата, спојлери, кров такође постали композитни.

Удео композитних материјала у укупној тежини чини око 205, али то су најодговорнији агрегати, који одговарају за ресурс и безбедност конструкције. Ансат има добре перспективе на домаћем и страном тржишту. Он се може користити у оружаним снагама као школски, пошто систем управљања може да се пребаци са лаког хеликоптера на тежак. Данас Ансат се користи у Министарству за ванредне ситауције, МУП, планирано је да се примени у циљевима ванредне медицинске помоћи. Такође компанија Хеликоптери Русије и ЈАР имају споразум о отварњу базе лиценциране производње Ансата у ЈАР.

На форуму у Москви разматра се изглед хеликоптера нове генерације, између осталог брзих. Стручњаке читавог света занима како да се увећа крстарећа и максимална брзина лета. Сваки хеликоптер има физичка огрнаичења која му не дају да развија брзину изнад 350 километара на сат у крстарећем режиму. Проблем сада разматрају и западне фирме и руски стручњаци. Претпоставља се да ће радови у тој области бити завршени до 2020. године.

Русија ускоро планира да заузме око 20% светског тржишта хеликоптера. Такви планови треба да буду реализовани на рачун коришћења најновијих технологија и материјала, путем популаризације на тржишту хеликоптера Ми-17, Ми.38. Ансат, Ка-226, Ак-62 и других.

Олег Нехај,