Ратно ваздухопловство Русије очекује масовна обнова

04-09-2013 10:17:09 | | Глас Русије, фото: Франсиско Рамирес/ "Голос России"/ vosto |


Међународни авиокосмички салон МАКС који је протекао у подмосковском Жуковском ове године није приказао сензационалне новине. Али омогућио је да се прате неке тенденције у руској индустрији авиона и мешовитим гранама. Главни правац радова ће бити увећавање удела високопрецизног оружја и усавршавање ситема управљања ратног ваздухопловства.

Руска борбена авијација: од уговора ка могућностима

Наредних година обнову парка борбених и војно-транспортних летелица осигураће већ актуелни уговори. Они предвиђају испоруку више од 250 борбених авиона, 65 школских и тренинг летелица, 39 транспортера и више од 400 хеликоптера. Наредни споразуми ће бити потписани 2014-2016. године, када буде познат план наруџбина у другој половини деценије и првим годинама наредне.

Ипак, без новина у сфери војне авијације није могло. Треба обележити уговор вредан 80 милијарди са Уједињеном авиокорпорацијом за сервисирање авиона ратног ваздухопловства Русије. У оквиру овог споразума корпорација преузима на себе одговорност за праћење испоручених авиона током читавог животног циклуса.

Треба истаћи промену карактера ових уговора. Од једнократних испорука нових летелица ратно ваздухопловство прелази ка модернизацији ваздухопловних ореда у целини. То је могуће захваљујући увећању обима и темпа производње. Тренутно ратно ваздухопловств располаже одредима који су поптуно комплетирани бомбардерима Су-34, ловцима МиГ-29 СМТ, хеликоптерима Ка-52, Ми-28, Ми-8АМТП и другим типовима авиона и хеликоптера.

Испоруке нових летелица омогућавају пре свега да се повећа бојева готовост армије. Нови авиони и хеликоптери раде беспрекорно и превазилазе застареле обрасце практично по свим параметрима. Такође нове летелице пружају нове могућности. Пуњење у ваздуху и широка номенклатура високопрецизног оружја омогућиће да се опертивно рагује на све опасности и да се погађају копнени циљеви са већом ефикасношћу и са мањим губицима.

Обнова хеликоптерског парка значајно повећава ефикасност Копнених трупа. Међу најважнијим карактеристикама нових летелица треба истаћи већу моћ мотора, која омогућава не само да се лети више, већ и да се превози више терета и муниције; усавршене нишанске комплексе, који ће помоћи да се воде борбена дејства ноћи и у условима лоше видљивости. Осим тога, повећана је издржљивост савремених борбених хеликоптера, што ће смањити губитке личног састава.

У наредних неколико година број ваздухопловних јединица које су прешле на нову технику увећаће се неколико пута. То ће изазвати принципијалне промене борбених могућности ратног ваздухопловства, што ће омогућити да се смањи заостајање за оружаним снагама земаља лидера НАТО-а. Укупно ратно ваздухопловство и авијација ратне морнарице Русије треба да добију до 2020. године више од 600 бробених авиона и преко 1000 хеликоптера, не рачунајући модернизовану технику.

Основи део купљених борбених авиона чиниће летелице ОКБ Сухој – ловици Су-30 и различите варијанте Су-35, бомбардери Су-34, а касније ловци пете генерације Т-50. Овај авион тек пролази испитивања. На јесен ове године у летачко-пробном центру Ратног ваздухопловства Русије у Ахтубинску започеће његова испитивања бојеве примене – лансирања ракета и бацање бомби. У серијску производњу Т-50 ће стићи отприлике 2015-16. године.

Сарадња са другим основним произвођачем борбених авиона за фронташку авијацију – Руском авиокорпорацијом МиГ – за сада је под знаком питања. Званично војни ресор није одустао од наруџбина ловца МиГ-35, али не жури да потпише одговарајући уговор. И за сада МиГ егзистира на рчаун извозних испорука и производње палубских летелица за ратно ваздухопловство Индије. Али таква ситуација не може дуго да траје. Приликом одустајања од разраде лаког ловца пете генерације корпорација МиГ мораће да тражи нове правце развоја. То може да буде разрада ударних беспилотних летелица – тема крајње актуална за руске Оружане снаге.

Треба истаћи раст активности различитих предузећа на тржишту беспилотних летелица. Осим познатих произвођача као што је Транзас, ЗАЛА Аеро, Еникс, своје разраде представљају, на пример, 558. авиоремонтни завод Белорусије. Растуће тржиште беспилотних летелица, за којима потребу осећа је само војска, већи цивилне структуре, од МУП-а до метеоролога и геодезиста, стимулише пораст понуде. Пораст потражње за беспилотним летелицама у Русији између осталог води до раста активности произвођача делова у свим земљама бивше СССР. Између осталог украјинско предузеће Ивченко-Прогрес разрадило је варијанту мотора са гасном турбином АИ-450 за беспилотне летелице, мада је прво он био направљен за хеликоптере. Коришћење таквог мотора на руским летелицама може да има више перспективе.

Активност произвођача делова је главна одлика 11. авиосалона МАКС. То је вероватно најпоузданији знак изласка авионске индустрије и мештовитих грана у „радни режим“: индустрија обнавља некада изгубљену структуру кооперације.

Илија Крамник,