Русија на кормилу Г-20: обнављање формата и препород традиција

04-09-2013 04:54:52 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Октобарски самит Групе двадесет у Петербургу биће кулминација руског председавања Г-20, које је започело у децембру 2012. За то време Москви је пошло за руком да обнови формат двадесеторице – да укључи у дијалог грађанско друштво и бизнис, да изнесе на разматрање и усагласи многа решења, истичу експерти.

Ставши на чело двадесеторице Русија је одмах означила приоритете: не развлачити дневни ред, већ скренути пажњу учесника на економске проблеме и проблеме посткризног развоја. Тачније концентрисати се на питања која одавно чекају решавање, а осим тога постићи реалне помаке у формирању макроекономске политике и финансијске консолидације. Говори дректор ексепртског савета Г-20 Сергеј Дробишевски.

- Русија није ширила дневни ред двадесеторице, већ ју је вратила полазној намени, као клубу земаља које решавају економска питања на глобалном нивоу. Основни резултат председавања Русије двадесеторицом су одлуке које се тичу у првом реду стабилизације државних финансија у свим земљама, и развијеним и онима у развоју, која се тичу стимулисања дугорочних инвестиција, и питања везана за контуре нове архитектуре финансијског система.

Ове приоритете, исто као и проблем отварања нових квалитетних радних места, Москва је истакла још на јесен 2012. Сада ће они бити кључне теме престојећег самита Г-20.

Успех руског председавања било је укључивање у дискусију представника грађанског друштва и бизниса, сматра директро Института међународних организација и сарадње Високе школе економије Марина Ларионова.

- Представници грађанског друштва и бизниса су били укључени у израду преопорука и дијалог са представницима Групе двадесет и радних група у свим кључним правцима. од питања као што је борба са корупцијом, отварање радних места до дневног реда у области развоја. То је омогућило да се већ у јуну израде и представе одговарајуће препоруке.

Осим тога, први заједнички састанак министара финансија и министра за рад и запошљавање Групе двадесет који је одржан овог лета у Москви допринео је усаглашавању макроекономске политике и финанијског регулисања са интересима грађанског друштва.

Сада је главни задатак Русије да успешно одржи самит Г-20. јер по речима експерата дијалог лидера је сасвим посебан формат. Ма како да су добро припремљна документа на свим нивоима, њихово усвајање зависи од тога о чему се договре лидери држава. Ако раније усалгашена решења стекну вид одобрених докумената, то ће бити велико достигнуће руског председавања.

Влад Гринкевич,