Комитет америчког Сената изгласао нацрт резолуције о Сирији

05-09-2013 10:27:42 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/ vostok.rs |


Одобрење горњег дома Конгреса да се спроведе војна операција без одобрења Савета безбедности УН, затражио је председник Барак Обама. Сенат ће у пуном саставу размотрити нацрт резолуције не пре 9 септембра, када ће амерички Конгрес наставити рад након летње паузе.

Комитет за спољне послове горњег дома америчког Конгреса гласао је за усвајање резолуције, којом се одобрава војна операција у Сирији, преноси агенција Ројтер.

Бела кућа је оптужила сиријског председника Башара Асада да је искористио хемијско оружје против опозиције и цивила у близини Дамаска, 21. аугуста. Амерички председник Барак Обама се одлучио на војну операцију без одобрења Савета безбедности УН, али је затражио одобрење Конгреса. Сиријске власти негирају наводе о оружју за масовно уништење.

Званичници администрације се свакодневно консултују са законодавцима. У уторак су пред Комитетом Сената за спољне послове говорили државни секретар САД Џон Кери, директор Пентагона Чак Хејгел и председник Заједничког комитета начелника штабова Мартин Демпси.