Русија објавила кључна сазнања о хемијском нападу близу Алепа указујући на сличност са оружјем које праве побуњеници

05-09-2013 08:55:00 | | RT/ vostok.rs |


Истраживања из Кан Ал-Ашала показују да хемикалије, које су коришћене у нападу не припадају стандардној муницији сиријске војске, а да граната, која је носила супстанцу, слична оној коју прави борбена група побуњеника, изјавило је руско МИП.

У саопштењу, које је у среду издало ово министарство, посебно се скреће пажња на "масовно генерисање различитих информација у циљу стављања одговорности за наводно коришћење хемијског оружја у Сирији у Дамаску, иако још увек нису познати резултати истраге коју проводи УН."

Таквим средствима "се утире пут за војну акцију против Дамаска", истакло је министарство.

Али узорци узети са места напада 19. марта и анализирани од стране руских стручњака указују да је пројектил, који је носио смртоносни нервни агенс сарин, највероватније испаљен у Кан ал-Ашалу од стране побуњеника, наводи се у изјави министарства, а што је у главним цртама изложено у извештају који се састоји од 100 страна, а који је Русија доставила УН-у.

Кључне тачке извештаја су дате како следи:

• граната коришћена у инциденту "не припада стандардној муницији сиријске војске, а према врсти и параметрима ненавођене ракете, у питању је примитивно произведена ракета од стране тзв. Башаир Ал-Насер бригаде на северу Сирије ";

• RDX, који је такође познат као хексоген или циклонит, је коришћен као распрсно пуњење за гранату , а он се "не користи у стандардној хемијској муницији";

• узорци земљишта и гранате садрже "неиндустријски синтетизовани нервни агент сарин и диизопропилфлуорофосфат " који су "користиле западне државе за производњу хемијског оружја током Другог светског рата."

Налази извештаја су "веома специфични", јер се углавном састоје од научних и техничких података из анализиране сонде ", истакло је министарство, додајући да би ови подаци могли "значајно помоћи " УН-овој истрази инцидента.

Фокусирајући се на напад на Кан ал-Ашал 19. марта, у којем је погинуло најмање 26 цивила и војника сиријске војске, а 86 особа је повређено, руско министарство иностраних послова је такође критиковало "мањкави селективни приступ“ појединих држава у извештавању о скорашњим инцидентима наводног коришћења хемијског оружја у августу.

Претеривање око наводног напада на источно предграђе Дамаска је показало "очигледне покушаје да се баци вео преко инцидената тровања гасом сиријских војника 22, 24 и 25. августа", саопштило је министарство, додајући да Сирија предала УН све доказе везане за то.

Стање војника који су, према Дамаску, претрпели тровање након откривања резервоара са траговима сарина, је испитано и документовано од стране инспектора УН, истакло је министарство, додајући да "свака објективна истрага о инциденту који се десио 21. августа у приградском насељу Гоута је немогућа, без разматрања свих чињеница".
Генерални секретар УН, Бан Ки Мун, је у уторак рекао да су истражитељи УН спремни да се врате у Сирију да истраже неколико других случајева наводне употребе хемијског оружја, укључујући и инцидент који се десио 19. марта у Кан ал-Ашалу.