Медитеранска балистика или тест на стрес

06-09-2013 05:52:11 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Постали су извесни нови детаљи о лансирању ракета у Средоземном мору у уторак. То је био део америчко-израелских маневара за испитаивање противракетног система. Размере маневара су се испоставиле грандозним, мада саме ракете нису биле балистичке. експерти везују извођење маневара са припремом војне операције у Сирији, као и са жељом да се провере руска средства за праћење.

Старт два балистичка циља из центра Средоземног мора идентификовала су руска средства за упозоравање на ракетни напад. Циљеви су кренули ка Истоку, у страну Сирије, известиле су руске агенције. Свет је напето замро у очекивању експлозија. Али ништа се није десило. То је било у уторак ујутру. И тек после подне Израел је изјавио да је заједно са САД извео пробу свог најновијег система ПРО Ероу-3. Авион над Медитераном је ланисрао једну суепрсоничну ракету Спероу као мету. Она може да се маскира као балистичка. Пентагон је додао да то није везано са могућом војном операцијом у Сирији.

Одговарајући на питање новинара зашто је за меневре одабран тако неодговарајући моменат када је ситауција око Сирије усијана до крајњих граница, израелски министар одбране Моше Јалон је рекао да земља треба да спроводи неопходне теренске пробе. То је поновио и конструктор Ероу-3 Узи Рабин: тест је планиран одавно, једноставно случајно се подударио са повећаном напетошћу због Сирије.

Подударност се може назвати случајном врло условно, убеђен је старији научнис радник Института за Исток РАН Борис Долгов.

- Лансирање ракете као мете везано је за могућу војну операцију САД против Сирије. И Израел заједно са САД проверава свој систем ПРО, то је очигледно. У овој војној операцији може да страда и Израел. Он може да буде мета напада.

До уторка увече израелски извори су пренели да је у маневрима учествовала армада америчких војних бродова код обала Сирије. Они су опремљени средствима за погађање балистичких ракета Иџис и крстарећим ракетама Томахавк, које су спремне да нападну сиријске објекте. У самом Израелу, осим система Ероу-3, активиран је радар у пустињи Негев. Циљ маневара није било пресретање, већ провера система за праћење лансирања ракета.

Ако би тако било у суштини, противракете нису лансиране и мета Спероу тешка 230 килограма са пречником деловања од 50 километара требало је да цела падне у море. Руска војска је ову чињеницу потврдила. Лансирање мете је такоше могло да буде везано са жељом да се провери реакција Русије. Коменарише директор Центра за друштвено-политичка истраживања Владимир Јевсејев.

- Мислим да овакав циљ није био постављен директно. Ипак индиректно Американци су проверили нашу савремену радиолокациону станицу типа Вороњеж код Армавира, која улази у систем за упозоравање на ракетни напад. САД су се увериле да систем ради ефикасно. Мислим да ће то бити довољни аргумент за то да одмереније прилазе постављању глобалног система ПРО.

Протекли маневри су само још један доказ да је војна машинерија против Сирије већ покренута. Ипак шанса да се спречи напад за сада још постоји. И треба је искористити. Борис Долгов је истакао да је присуствовао на заседању Друштвене коморе о Сирији. Тамо је изречена идеја да је неопходно да се руски парламентарци састану са колегама из САД, Француске и других земаља НАТО-а како би им било објашњено каква је права ситуација у Сирији. У сваком случају, амерички и француски естаблишметн добро зна шта је то сиријска опозиција и на чијој страни се припремају да ратују. Фрактички ударна сила сиријске опозиције су радикални исламисти.

Борис Павлишчев,