Авганистан: шта је требало доказати

06-09-2013 06:02:47 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Не сасвим уобичајену отвореност за високог војног чиновника испољио је ових дана у интервјуу за британски Гардијан командант Међународних снага за подршку безбедности у Авганистану, амерички генерал Џозеф Данфорд. Новинске агенције су изнеле на прво место његову изјаву о томе да афганистанским снагама безбедности може да затреба војна подршка снага западне коалиције још најмање 5 година.

Као главни разлог наставка војне помоћи снагама авганистанске армије и полиције Данфорд је назвао високе губитке које су локални војници претрпели у сукобима са терористима овог лета. Према објављеним подацима, сваке недеље у тим сукобима гинуло је најмање сто сарадника органа реда.

По мишљењу команданта, снаге безбедности у Авганистану које се брзо увећавају сада броје 350 000 људи и не треба им помоћ у савладавању основних борбених вештина. Али још увек им је потребна подршка у погледу материјално-техничког снабдевања, сакупљања обавештајних података и ватрене подршке из ваздуха. Тим поводом командант снага ISAF није искључио могућност учешћа НАТО снага у борбеним дејствима и после 2014. године. Јер будућа мисија, подстио је он, градиће се на три оносве – обука, савет, подршка. А реч подршка у лексикону НАТО-а управо означава могућност војне помоћи.

Како сматра заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин, изјаве генерала Данфорда не треба прихватати као строго лично мишљење.

- Очигледно он преноси размишљања која потичу од руководства НАТО-а, каже експерт. Сасвим је јасно да авганистанске снаге безбедности за годину дана неће постати делотворне и борбено способне. Али са друге стране бесмислено је нагађати. Ако тамо остане неколико хиљада војника НАТО-а, тешко да неко може да им забрани да учествују у борбеним дејствима. Друг аје ствар ако са својим задатком не изађе на крај 150 хиљада војника, неколико хиљада тим пре неће то учинити.

Не види неочекиваности у изјави команданта снага ISAF ни Томас Рутинг, копредседник независног аналитичког центра Авганистан Аналистс Нетврк са офисима у Берлину и Кабулу. Али он истиче други аспекат.

- Значи ли то да мисија НАТО-а није извршена? – пита се он у разговору за Глас Русије. По мени ту треба гледати шире. Авганистан није само војна мисија. За мене је много важније видети да са политичке тачке гледишта ситуација у Авганистану замршена је до крајњости. Решавање овог проблема покушавају да надокнаде, али сада је прекасно.

Изгледа да би политичари земаља учесница авганистанске мисије требало да се сете једне давне изреке: Quod erat demonstrandum – што је и требало доказато. У крајњој линији ради тога да се, улазећи у неки војни лавиринт, побрину о томе како да одатле изађу.

Олег Севергин,