Актуелна тема: ЕУ, тачније речено, НАТО, или обрнуто?

06-09-2013 08:15:24 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Приликом сусрета министара одбране у Литванији ове недеље ћу доделити главну пажњу питањима сарадње НАТО-а и ЕУ. Јака Европа је јака алијанса. Такав је текст генерални секретар НАТО-а Андерс фог Расмусен оставио у Твитеру 2. септембра у 5 сати ујутро. После 2 минута је он додао: У децембру ће ЕУ размотрити проблеме безбедности и одбране. У условима нашег непредвидљивог света то је лепа могућност, коју не смемо а да не искористимо.

Забринутост генералног секретара алијансе у вези са поделом рада између НАТО-а и ЕУ разумљива је. Одбрамбени буџети се смањују, док старији атлантски партнер тражи већу солидарност. Вилњус, главни град председавајуће данас у ЕУ Литваније, ових дана је уствари постао форум за дискусије шефова најважнијих ресора уједињене Европе. Крајем недеље ће ту разменити мишлења министри иностраних послова. Раније ће своје погледе на проблеме безбедности у току два дана изнети руководиоци европских одбрамбених ресора. Андерс фог Расмусен је саопштио приликом конференције за штампу да ће једна од важних тема бити питање односа према евентуалној војној операцији САД у Сирији. Међутим, за сада ниједна земља НАТО-а није сигурно изјавила о учешћу у хипотетичној сиријској кампањи. Чак Француска, која је једина подржала главног партнера, приметно је смањила своју ратоборност. Иначе Брисел интересују планови набавке од стране земаља ЕУ и НАТО-а нове војне технике, укључујући непилотиране пројектиле и војно-транспортне авионе. Њихов мањак код европских савезника у западној коалицији нарочито се испољио током операције алијансе у Авганистану.

Сусрет министара одбране у Вилњусу се сматра неформалним. Међутим, резултати дискусија ће имати важан значај за учеснике планираног за децембар самита ЕУ о општој политици безбедности и одбране.

Министар националне одбране Литваније Јуозас Олекас намерава да скрене пажњу колега на чињеницу да данашња европска одбрамбена стратегија не осигурава руководећу улогу ЕУ на простору безбедности, који се брзо мења. У вези са тиме је он истакао неопходност еластичног коришћења такозваних борних група брзог реаговања, учвршћења сарадње у осигурању регионалне безбедности и регулисању међународних конфликата. Иначе, многи експерти скептично процењују могућност самосталне одбрамбене политике ЕУ, када постоји НАТО. Например, потпредседник Академије геополитичких проблема Владимир Аногхин.

- Сви савези, нарочито европски, доста су неодређени, један прелази у други. Европа је доста мирна по питању самоодбране. Она је свесна да је под нуклеарним кровом – и својим, и америчким – ништа јој не прети. Зато је она данас, без обзира на све потресе, у одбрамбеном смислу веома стабилна.

Експерт за питања безбедности у немачком Фонду Бертелсман Штефани Вајс се придржава другог мишлења.

Не може да буде тако да имамо јединствену валуту, јединствени економски простор, али би могли да самостално делујемо по питању спољне и одбрамбене политике, рекла је Штефани Вајс Гласу Русије. – Последњих година је ЕУ постало јасно да у неким ситуацијама она не може ни корак да направи без Американаца.

Вероватно је то тако. Међутим, било како било, 22 земље ЕУ од 27 су чланице НАТО-а. Ко је у НАТО-у најглавнији, познато је.

Олег Севергин,