Путин: Хемијски напад у Сирији је провокација 'побуњеника'

07-09-2013 10:28:55 | | RT/ vostok.rs |

У нади за интервенцијом


Наводна употреба хемијског оружја у Сирији је била провокација побуњеника да се изазове међународна војна интервенција, изјавио је руски председник Владимир Путин, на Самиту Г20.

Ставови о идеји војног напада на сиријског председника Башара Асада нису били подијељени 50/50, нагласио је Путин, побијајући раније претпоставке.

Само су се Турска, Канада, Француска и Саудијска Арабија придружиле америчком гурању интервенције, рекао је, додајући да грађани Велике Британије не подржавају став свог Премијера.

Русија, Кина, Индија, Индонезија, Аргентина, Бразил, Јужна Африка и Италија су, међу главним светским економијама, биле те, које се јасно против војној интервенцији.
Председник Путин је рекао да су нације Г20 провеле "цели" четвртак увече расправљајући о сиријској кризи, након чега је уследио билатерални састанак Путина са британским премијером Дејвидом Камероном, која је трајао до 3 часа после поноћи, по московском времену.

Русија "ће помоћи Сирији" у случају војног напада, истакао је Путин, одговарајући на питање новинара.

"Да ли ћемо помоћи Сирију? Хоћемо. И ми већ помажемо, шаљемо оружје, сарађујемо у привредној сфери, надамо се да ћемо проширити сарадњу и у хуманитарној сфери, што укључује слање хуманитарне помоћи за подршку тим људима - цивилима - који су се нашли у веома тешкој ситуацији у овој земљи ", рекао је Путин.

Путин је рекао да је седео са председником САД-а, Бараком Обамом, те да су око пола сата, у "пријатељској атмосфери", разговарали на маргинама самита Г20.
Иако руски и амерички лидери заузимају различите ставове у погледу сиријског проблема, Путин је рекао да се међусобно "слушају" и разумеју.

Руски министар иностраних послова, Сергеј Лавров и државни секретар САД, Џон Кери, ће "ускоро", наставити дискусију о ситуацији у Сирији, рекао је Путин.
У међувремену, председник Обама је, у свом говору на Самиту, поновио да америчка влада сматра да снаге сиријског председника Башар Асад стоје иза употребе хемијског оружја.

Обама је обећао да ће и међународној заједници и америчком народу доказати да је у праву по том питању, рекавши да многе државе "немају ништа против", става САД -а.
Признајући да је "један број земаља" на самиту истакао да било какав план војне акције треба да иде преко Савета безбедности УН, Обама је рекао да су САД "присташе другог смера", који је испитивао ефикасност СБУН.

"Имајући у виду парализе Савета безбедности о том питању, ако смо озбиљни у очувању забране употребе хемијског оружја, онда то захтева међународни одговор, а то се неће десити деловањем Савета безбедности", рекао је Обама.
'Опасан преседан'

Оба председника су истакла да би ситуација у Сирији створила опасан преседан, али су своје ставове заступали супротним аргументима.

Обама је нагласио да је његов " циљ " и "одговорност" САД-а да одрже међународне норме о забрани употребе хемијског оружја, рекавши да жели да њихово провођење буде "стварно".

"Када постоји овако дрска повреда једне тако важне норме, а међународна заједница је парализована и залеђена и не делује, онда та норма почиње да се распада. А ако се та норма распадне, а затим и остале норме и забране, то свет чини све више опасним", рекао је Обама.

Путин је, на супрот тога, нагласио да би постављање преседана за војне акције ван резолуције Савета безбедности УН значило да најмање државе на свету више не могу да се осећају безбедно против интереса моћнијих.

"Мале земље у савременом свету све више се осећају рањивим и несигурним. Стиче се утисак да моћнија земља може, у било ком тренутку и по сопственом нахођењу, употребити силу против њих ", рекао је Путин, позивајући се на ранију изјаву Председника Јужне Африке.

Таква пракса би такође много отежала убедеђивања Северне Кореје да одустане од свог нуклеарног програма, истакао је Путин.

Састанак лидера највећих светских економија - Г20 - је одржан у Санкт Петерсбургу, у Русији. Учесници Самита су се, током разговора око округлог стола, фокусирали на економска питања, укључујући незапосленост, недостатак глобалних инвестиција и боље међународне финансијске прописе. С друге стране, на маргинама Г20 се разговор усмерио о питању наводног напада хемијским оружјем у Сирији и о могућности војне акције у тој, ратом разореној, земљи.