Сусрет сенатора РФ и САД о Сирији може да буде одржан

07-09-2013 12:21:20 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Alexpav/cc-by-sa 3.0/ v |


Лидер сенатске већине у Конгресу САД Гари Рид је изразио спремност да допринесе разматрању сиријског питања с руским парламентарцима. То је изјавио у ексклузивном интервјуу Гласу Русије потпредседник горњег дома руског парламента Иљас Умаханов.

После добијања званичног потврђивања од америчке стране делегација Савета Федерације и Државне думе спремна је да у недељу оде у САД. Низ америчких сенатора и конгресмена је већ изразило заинтересованост за такав билатерални дијалог, - истакао је Иљас Умаханов.

- Данас се води марљиви дипломатски рад на организацији програма боравка руских парламентараца у САД-у. Према информацијама амбасаде РФ, у САД-у лидер сенатске већине Гари Рид је веома пажљиво прихватио посланицу Савета Федерације, те је поштовани сенатор изразио спремност да пружи неопходну помоћ у организацији руско-америчких парламентарних консултација.

У међувремену се сазнало да је Комитет за иностране послове сената САД у среду одобрио нацрт одлуке, који санкционише напад на Сирију. Сад ће документ бити предат ради разматрања од стране читавог сената. Мада резултати гласања сведоче о расколу у редовима републиканаца и демократа, многи амерички парламентарци су иступили против решења силом сиријског проблема, - то пружа наду, – истиче Иљас Умаханов.

- Тужно констатујемо да је та одлука била усвојена. Свакако, предстоји гласање у дому представника. И у сенату. Полазимо од тога да чак и при ограниченом обиму информација, којим су, вероватно, владали амерички сенатори, гласови су се поделили 10 – за, 7 против и један се уздржао. Зато мислим, верујем да неће долазак руских парламентараца бити без резултата са гледишта објашњавања става Русије. Полазимо од тога да, када је реч о судбини читавог народа, мора да се искористи свака могућност да би се спречио гори сценарио. Такви сценарији су већ били. Ми смо сведоци – Ирак и читави низ других држава. Ништа осим патњи за народе тих држава такво мешање није донело.

Руски сенатор је подсетио да се недавно председник горњег дома руског парламента Валентина Матвијенко званично обратила лидеру демократске већине у сенату америчког конгреса Гарију Риду. У посланици га је шеф Савета Федерације позвала да учини све могуће да не би драмски догађаји у Сирији прерасли у пуновредну регионалну катастрофу. У тексту тог документа се истиче да примена силе од стране САД против Сирије, где се води грађански рат, заобилазно СБ УН, постала би грубо кршење норми међународног права и ишла на руку екстремистичким и радикалним групацијама на Блиском Истоку. Валентина Матвијенко је позвала лидера демократа у сенату да одустане од ужурбаних решења и трезвено процени разорне последице евентуалног напада.

Лада Коротун,