За власт у Русији бори се на десетине странака

07-09-2013 12:39:40 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији је све спремно за јединствени дан гласања. Регионални избори 8. септембра ће протећи организаовано. Сметње или прекршаји који ће утицати на резултате гласања нису предвиђени. У то је уверен заменик председника Централне изборне комисије Русије Леонид Ивљев. ЦИК такође истиче невиђену политичку конкуренцију на предстојећим изборима. У предизборној кампањи учествује више од 50 партија, што је два пута више него пре годину дана.

Регионална предизборна кампање се ближи кулминацији. До избора за нове регионалне власти у Русији остало је неколико дана. 7. септембар је такозвани дан ћутње, када је забрањена свака пропаганда. Забрана ће деловати до 21 сат 8. септембра, када се у Русији затварају сва биралишта. Тада ће ЦИК започети да објављује прелиминарне резултате, а социолози податке екзит-полова. Они ће први осветлити резултате избора који ће протећи у 80 од 83 региона земље, тачније скоро у читавој Русији, осим Ингушетије, Кабардино-Балкарије и Санкт-Петербурга. На разне изборне дужности претендују кандидати 54 партије од 72 региостроване у Русији, као и 14 друтшвених организација и самосталних кандидата, рекао је Леонид Ивљев.

- На 825 мандата законодавних скупштина претендује огроман број кандидата. Просечни конкурс износи више од 26 људи на једно место. То је висока политичка конкуренција у читавој најновијој историји одржавања избора у Русији.

Како истичу експерти, руски грађани се више интересују за изборе. Очекује се да ће овог пута одазив премашити 60%.

Посебна пажња је прикована за предизборну кампању за престоничког градоначленика. То су први директни избори у последњих 10 година. Сергеј Собјањин је 2010. био именован за градоначелника Москве. Он је сменио Јурија Лушкова који је руководио градом 18 година и био је ослобођен од дужности са невиђено строгом формулацијом: због губитка поверења председника Русије. Сада се за дужност градоначелника Москве бори шест кандидата. То је привремени вршилац дужности градоначелника Сергеј Собјањин, председник странке Праведна Русија Николај Левичев, члан ЛДПР Михаил Дегтјаров, комуниста Иван Мељников, лидер странке Јаблоко Сергеј Митрохин и кандидат РПР-ПАРНАС Алексеј Наваљни. Тако, истиче генерални директор Института за приоритетне регионалне пројекте Николај Миронов, кандидати за градиначелника Москве представљају скоро читаву социјалну структуру града у бирачком пресеку. Упоредо са тим проблем опозиције је у томе што она нема јединствени програм, нема јасне начине достизања циева и нема људи који би могли нешто да ураде конкретно, сматра Николај Миронов.

- Врло много људи залаже се за промене, али они желе да се оне дешавају конструктивно. Власт има чврст економски програм, зна које реформе треба да се изврше, прати тај пут. Истовремено међу опозицијом на другом делу тереена не види се ни једна фигура, ни један програм који би могао да буде алтерантива бар у извесној мери. Опозициони кандидати врло много говоре о недостацима власти, о постојећим проблемима, али нуде углавном митолошке ствари које је тешко реализовати у животу. Ако се говори о социјалном аспекту, могуће је да су комунисти бар некако блиски ономе то се може реализовати. Што се тиче других кандидата, њихови предлози се тичу углавном општих питања, и ни један није предложио ни јасни економски модел, ни начин решавања социјалних обавеза.

Хиљаде експерата, представника политичких партија, новинара ће контролисати ток гласања. Са таквим нивоом друштвене контроле сваки покушај да се игра мимо правила биће пресечени. Осим тога, ради осигурања транспарентности гласања на биралиштима у читавој земљи ће радити више од 5000 веб-камера. Рекордери по количини средстава видеопосматрања биће Москва и Јекатеринбург. Објективи ће бити усмерени на столове издавања листића и на гласачке кутије. Директни пренос ће се вршити на сајту Веб-избори 2013. Осим тога, у згради ЦИК Русије отворена је Дректна линија везе са бирачима. Организовала ју је Асоцијација за заштиту бирачки права Грађанска контрола. Сваки човек у било које време може да позове и да саопшти о допуштеним прекршајима за време гласања.

Лада Коротун,