Америку нападају хакери из читавог света

07-09-2013 12:00:58 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


САД заражавају компјутере у свим деловима света, редовно врше многобројне сајбер нападе и троше на то милијарде долара. Ово се сазнаје из нових података које је изнео Едвард Сноуден. Јуче је лист Вашингтон Пост објавио сензационална саопштења о подривачкој делатности САД у кибернетичком простору. Низ година АНБ је убацивала штетне програме у компјутерске мреже по читавом свету. Све то је неопходно за успешно спровођење сајбер напада, које сајберкоманда формирана 2010. редовно и реализује.

Већина ових сајбер напада највероватније се изводи у оквиру борбе против тероризма, пре свега против талибана у Авагнистану. Ово је за Глас Русије рекао Џејмс Луис, директор технолошких програма Центра за стратешка и међународна истраживања.

- Код нас нема посебно детаљних информација поводом тих напада. Али ја знам из разговора са људима да је већина њих била реализована у Авганистану, против Талибана. Наравно, не сви, али врло велики део имао је за циљ Авганистан и у мањој мери Ирак. То нису били реални напади са разорним последицама, реч је пре о манипулацијама комуникационим мрежама.

Делујући врло строго и бескомпромисно, за реализацију постављених стратешких задатака САД подкопавају кибернетичку безбедност у свету као такву. А то ће се неизбежно тицати и њих самих.

Од краја августа Вашингтон се спрема на могуће увећање сајбер напада – у контексту војног удара против Сирије који се планира нагло може да скочи број хакерских напада на америчке владине ресурсе.

Последњи од њих је упад сиријских хакера на сајт Корпуса морнаричке пешадије САД. 2. септембра хакери из Сиријске електронске армије су поставили на интренет-страници marine.com обраћање америчким војницима, позвавши их да се придруже борби против тероризма на страни сиријске владе, уместо да подржавају Ал-Каиду.

Између осталог главна опасност за САД састоји се не у активизацији хакера, већ у могућем ступању држава у сајбер рат на њиховој страни. Такав сценарио је сасвим вероватан – истакао је у разговору за Глас Русије Џејмс Луис.

- Мислим да се САД највише плаше да Иран може да иступи на страни Сиријске електронске армије. Иран има велики потенцијал у тој сфери, и разматра САД као реалног непријатеља. На тај начин, ако Иран подржи Сирију, ситауција ће изгледати сасвим другачије.

Међутим, још од краја августа после напада сиријских хакера на сајт листа Њујорк Тајмс, у САД су уведене појачане мере супротстављања хакерским нападима.

Ирина Попова,