Владимир Путин спреман да разговара са геј-активистима

05-09-2013 01:50:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Права сексуалних мањина у Русији ће постати очигледно једна од незваничних тема самита Велике двадесеторице у Санкт-Петербургу. О томе може да се суди по низу изјава датих уочи овог форума.

Владимир Путин је спреман да се састане са представницима ЛГБТ заједнице, али за сада таквих предлога са њихове стране није било. Ово је руски председник изјавио у интервјуу за агенцију Асошијетед прес и руски Први канал. Председник Русије је подвукао да нема било какве предрасуде према лицима нетрадиционалне сексуалне оријентације. Исто као што нема основе да се говори о ускраћивању права хомосексуалаца у Русији.

- Људи нетрадиционалне оријентације никако нису оштећени ни у професионалном смислу, ни на нивоу плате, ни коначно, ако достижу неке висине у стваралаштву, раду, они нису оштећени ни са тачке гледишта признања њихових резултата од стране државе, имам у виду награђивање ордењем, медаљама. Они су потпуно пуноправни и равноправни грађани Руске Федерације.

Први се на изјаве председника о спремности да се састане са представницима ЛГБТ заједнице одазвао чувени руски геј-активиста Николај Алексејев. Испоставило се да он одавно сања о сусрету са шефом државе. О чему он тачно жели да говори са Путином, Алексејев је испричао за Глас Русије.

- Желим да размотрим социјалне последице закона усвојеног у Русији о забрани геј-пропаганде. Правну праксу овај закон нема, пошто нико на сонову њега није позиван на одговорност. Као и ни на основу истих таквих регионалних закона. Ипак његове социјалне последице су прилично озбиљне. Можда када је усвајан тај закон нико их није био свестан. Последица овог закона је и пораст хомофобног насиља. Једноставно неки људи су примили тај закон као позив на деловање, као карт-бланш за своја кривична дела.

О намери да се састане са руским ЛГБТ активистима говорио је јуче и Барак Обама. Амерички лидер намерава да разговара са њима за време посете Санкт-Петербургу поводом самита Велике двадесеторице. Ипак, по речима Николаја Алексејева, њему личо овај сусрет није занимљив, пошто унутарруске ствари логичније је разматрати са председником Русије, а не САД.

Треба додати да не осуђују сви на Западу Русију због закона о забрани геј пропаганде. Тако уочи самита Велике двадесеторице у Петрбругу више од сто међународних организација које штите породичне вредности, објавиле су изјаве у знак подршке овом закону. У том документу се каже да Русија брани истинска и општепризната права човека од вештачки исфабрикованих вредности које се агресивно намећу у многим савременим друштвима. Иницијатор документа је шпанска организација Професионалци за етику.

Артјом Кобзев,