Представник Нобелове фондације о одузимању Нобелове награде Обами

07-09-2013 03:20:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


2009. године председник САД Барак Обама је добио Нобелову награду за мир за „за изузетне напоре да ојача међународну дипломатију и сарадњу међу народима“. После догађаја у Сирији многи сматрају да је потребно да се Обами одузме Нобелова награда. у интервјуу „Гласу Русије“ Аника Понтикис (Annika Pontikis), саветник за односе са јавношћу Нобелове фондације у Стокхолму је рекла да ли је то могуће.

Како се добитнику Нобелове награде за мир може одузети та награда? Да ли је та процедура предвиђена уставом?

- У складу са уставом Нобелове фондације немогуће је одузети награду. У уставу је написано да није дозвољена жалба на присвајање Нобелове награде.

И не постоји преседан?

- Не. Никада. То је немогуће.

На социјалним мрежама се пише као да је председник комитета за Нобелову награду за мир Торбјорн Јагланд говорио да је време да Обама размисли о врачању своје награде. Шта Ви можете рећи овим поводом?

- Ја не поседујем такве информације. Ако је неком потребно да то сазна он може да се обрати у норвешки Нобелов комитет који и додељује Нобелове награде за мир.

А, да ли чланови Нобеловог комитета разговарају о томе да је одлука да се 2009. године награда додели Обами била лоша или сасвим неисправна?

- Ја сам представник Нобелове фондације који се бави само новчаном страном Нобелових награда. Ми распоређујемо и исплаћујемо новац и трудимо се да ни у шта друго не мешамо. Ми се трудимо да додељивање награда не зависи од нас. Ми не разматрамо одлуке Нобеловог комитета и ништа о њима не знамо док не буду објављене. Наш посао је да извршавамо вољу оног ко је завештао новац, т.ј. Алфреда Нобела. Ако желите да сазнате како се доносе одлуке у норвешком Нобеловом комитету, онда се обратите директно њима.

А ако добитник награде жели сам да је врати? Да ли он то може урадити?

- Били су случајеви када људи, којима је додељена Нобелова награда нису хтели да је приме. Тако нешто је стварно могуће.

Јелена Сухој,


КАТЕГОРИЈЕ