Поплава се примиче новој жртви

07-09-2013 03:22:55 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Комсомољск-на-Амуру може да се нађе под водом. Поплава се примиче том граду. Према прогнозама синоптичара, врхунац ппоплаве се очекује отприлике кроз недељу дана. Месне власти и јединице МВС се спремају за евакуацију људи. Међутим, има и вести, које пружају наду: водостај код Хабаровска се први пут током неколико недеља смањио.

Јака поплава траје већ више од месец дана. Највише су пострадале Амурска област, Јеврејска аутономна област и Хабаровска покрајина. Наредних недеља ће елементрну непогоду морати да поднесе Комсомољск-на-Амуру. Већ сада је водостај виши од 8 и по метара. И то, према прогнозама Росхидромета, он може да се подигне још за више од једног метра. Ради упоређења, у Хабаровску се водостај подигао за 808 сантиметара.

Врхунац поплаве се очекује од 11. до 15. септембра. При томе, према песимистичним прогнозама, вода може да се повуче тек кроз месец дана. Шеф Комсомољска-на-Амуру Владимир Михалев је саоштио медијима да уколико водостај постигне максимални ниво, мораће да се евакуишу 36 хиљада људи. Регионална управа МВС наводи још већи број - око 50 хиљада. Данас власти решавају питање привременог смештаја људи.

У другим регионима, пострадалим од елементарних непогода, вода се полако повлачи. Према речима припадника прес-службе Далекоисточног регионалног центра МВС Русије Јекатерине Потворове, ситуација на Далеком Истоку се постепено стабилизује.

- У Амурској области водостај се и даље смањује. Током протеклог дана од воде је ослобођено још два насеља. Забележено је смањење водостаја на већини река Јеврејске аутономне области. Код града Хабаровска се већ други дан полако смањује водостај. Поплава се примиче граду Комсомољск-на-Амуру, где се очекује знатно повећање водостаја.

Данас водостај Амура у Хабаровску износи 801 сантиметар. Током два дана се он смањио отприлике за 7 сантиметара. Према подацима МВС, у 22 муниципална рејона Далекоисточног региона поплава је обухватила око 100 насеља. Пострадало или је срушено 272 километра путева и 76 аутомобилских мостова.

Иначе, прогнозе о јачини и трајности поплаве су се мењале више пута. Неки експерти сматрају да врхунац поплаве још није прошао, те проричу други вал поплаве. Други, као што, рецимо, припадник ситуационог центра Росхидромета Анатолиј Циганков, сматрају да нема објективних разлога за алармизам.

- Према синоптичкој ситуацији, на овој територији се кише не очекују. Зато се очекује смањење водостаја. 9. и 10. септембра се у Забајкаљу очекују кише, али не толико трајне. Ако дође до повећања водостаја, Зејска хидроелектрана ће ту воду прихватити, зато верујемо да она неће утицати на ситуацију.

Главни је задатак власти обнављање пострадалих региона. Како је саопштио опуномоћени представник председника у далекоисточном округу Јуриј Трутњев, влада РФ ће издвојити ради помоћи пострадалима од поплаве 12 милијарди рубаља. Тај ће новац бити утрошен ради пружања материјалне помоћи, спасилачких радова, обнављања инфраструктуре и одржавања места привременог смештаја.

Влад Гринкевич,