Путин предложио, ми урадили

07-09-2013 04:29:13 | | Глас Русије, фото: Путин предложио, ми урадили/ vostok.rs |


Међународна организација Форум словенских култура са седиштем у Љубљани учесник је 26. Међународног сајма књига који се одржава у Москви од 4. до 9. септембра.

На сајму организацију представља управник форума Ален Новалија. На почетку нашег разговора господин Новалија је говорио о формирању ове међународне установе.

- За време састанка председника Русије и САД Владимира Путина и Џорџа Буша у Љубљани, господин Путин је истакао своју идеју формирања ове организације. Она је наишла на одзив код словеначких интелектуалаца који су одмах приступили њеној реализацији. За време првог састанка министара културе словенских земаља по том питању био је потписан споразум о оснивању Форума словенских култура. Тако је ова идеја господина Путина нашла своје оваплоћење у Словенији. Наш стални партнер у Европи је Савет Европе, а у Русији Руска академија наука, Библиотека стране књижевности и концертна агенција Содружество. Прошле године смо потписали споразум о сарадњи са УНЕСКОМ.

За време свог постојања Форум словенских култура је одржао велики број културних манифестација, између осталог музичких концерата, музејских изложби, научних и музејских семинара у Словенији, Србији и Македонији. Ален Новалија се зауставио на три пројекта.

- Прошле године у оквиру културне престонице Европе одржана је конференција о наслеђу социјализма, која је била посвећена филму и индустрији. Ове године у Београду треба да буде одржана друга конференција на ову тему. Исте године смо спровели неколико културних пројеката поводом 1150. годишњице словенске писмености, доласка светих Ћирила и Методија у Моравију и почетка њиховог мисионарског рада. Пре свега то је била научна конференција о наслеђу Ћирила и Методија. А у штабу УНЕСКА у Паризу смо отворили изложбу Историја словенских престоница у архивским материјалима која сада путује по свим престоницама словенских земаља. Наредне године форум ће обележавати свој први јубилеј, десет година. Поводом овог јубиларног датума желимо да снимимо документарни филм о Првом светском рату. Наши народи су се тада борили са разних страна барикада. Али војници су се ипак упознавали једни са другима. Руски војници су сазнавали много о словеначкој култури, а словеначки о руској.

Сада Форум словенских култура учествује на 26. међународном сајму књига у Москви. један од пројеката са којим иступају предтавници форума је едиција „сто словенских романа“. Њена суштина је у томе да свака земља бира 10 романа за превод на језик других словенских држава. Ален Новалија придаје учешћу пројекта на московском сајму књига велики значај.

- Словенски народи нажалост много мање знају један о другом него о западној култури. И ми се надамо да ће ова едиција изазвати интересовање гостију сајма и преводилаца, који би могли да почну да преводе романе словенских писаца на руски. И захваљујући томе наш пројекат може да заживи и у Русији.

Међу писцима који ће учествовати на московском сајму су познати словеначки аутори као што је Драго Јанчар и дечији писац Славко Прегл. Србију ће представљати главни уредник едиције „сто словенских романа“ Гојко Божовић. У студију Гласа Русије био је извештач Григориј Соколов.

Григориј Соколов,