Мишел Алио-Мари: Путин у стању да издејствује од Асада конструкиван став

08-09-2013 12:38:43 | | Глас Русије, фото: Анна Форостенко / «Голос России»/ vostok |


Председник РФ Владимир Путин је у стању да издејствује од Асада конструкиван став, уверена је бивши француски министар одбране, права, унутрашњих и иностраних послова, шеф голистичког покрета Шен Мишел Алио-Мари. У интервјуу Гласу Русије она је испричала о улози Француске и Русије у сиријском конфликту и могућности међународног суда за Башара Асада.

Владимир Путин позива на уважавање међународног права, у складу с којим санкцију за примену оружја према сувереној држави може да да само СБ УН. Много ми је жао, што наши политичари снобистички игноришу став председника Путина,- истиче Мишел Алио-Мари.

Владимир Путин добро познаје тај регион, те има тамо добар реноме. Он је у стању да издејствује од Асада конструкивнији став, - каже бивши француски министар.

- Мислим да је таква варијанта и даље могућа, те је треба искористити. Ако настане потреба за војном операцијом, настаће много питања: какав је циљ те операције? Да ли желимо да приморамо Асада на повлачење?

Одговоре на та питања не зна ни председник САД Барак Обама, који инсистира на војној операцији у Сирији, - истиче Мишел Алио-Мари. Иначе, ни председник Француске Франсоа Оланд, који је такође подржао жељу Обаме да по сваку цену казни сиријског диктатора тобоже за примену хемијског оружја.

Мишел Алио-Мари се чуди, зашто у овом случају лидери САД и Француске говоре о војном мешању, а не, например, кривичној одговорности Башара Асада.

- Нико није укинуо могућност кривичног прогона сиријског руководиоца. У свету постоји Међународни трибунал, зато мислим, да би одређени круг људи могао да објасни Башару Асаду да једног дана, ако се нађу докази његовог учешћа у коришћену борних отрова против цивила, он може да буде позван на одговорност. Што се тиче става Француске, Мишел Алио-Мари истиче да њена земља не може а да не испољава пажњу према Блискоисточном региону. Немогуће је игнорисати оно, што се дешава у тој земљи, где је током 2 године погинуло 110 хиљада људи. Француска мора да се умеша, - каже бивши министар.

Међутим, поставља се питање – какав облик мора да има то мешање: дипломатски или војни? Очигледно је да је давно било могуће да се активније искористи дипломатски ресурс, него што се чинило. Мислим, да је управо Француска морала да иступи у СБ УН, јер је она његова стална чланица, као и на европском пољу, јер има личносне односе са сваком европском земљом. Морали смо да нађемо заједнички став, прихватљив за све. Такође, према мом мишлењу, Француска је морала да нађе подршку у земљама, које имају везе или политичаре, који имају утицај на Башара Асада.

Мишел Алио-Мари се такође нада да су у оквиру самита Двадесеторице у Санкт-Петербургу лидери водећих земаља током личних сусрета могли да отворено говоре о ситуацији у Сирији. Могуће је да ће успети да напредују, а чак и нађу решење које би било избалансирано, а истовремено ефикасно, - истиче Мишел Алио-Мари.

А. Артамонов, С. Калмыкова,


КАТЕГОРИЈЕ