Нападом на Сирију САД ће подржати Ал-Каиду

08-09-2013 12:53:52 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


На сајту Беле куће се појавила нова страна: Председник Обама одговара на наводну примену хемијског оружја од стране режима Башара Асада. Објављено је да ће 10. септембра Барак Обама иступити на ТВ са говором, упућеним нацији, који ће бити посвећен сиријској кризи. Такви говори, нарочито, када је реч о припреми војне операције САД у иностранству, у америчкој политичкој пракси обично значе да је председник прешао неку тачку неповратка. Вероватно је Барак Обама прешао црвену црту.

Тај говор је последњи покушај Барака Обаме да убеди Американце и Конгрес САД у неопходност да строго казни званични Дамаск за то, што су снаге Башара Асада тобоже примениле хемијско оружје 21. августа.

Данас је амерички председник поново потврдио своју спремност да нанесе ограничени ударац Сирији и позвао оба дома конгреса да га подрже. О томе је Барак Обама изјавио у свом редовном суботњем говору, обративши се земљи.

- Та ми је одлука тешко пала. Одлука о примени војне силе је најозбиљније решење, које можемо да усвојимо као нација. Знам да ће наша земља постати јача, ако заједно усвојимо такву одлуку. Управо зато молим конгрес да размотри то питање и гласа за примену силе. Реч није о отвореној интервенцији. То неће бити још један Ирак или Авганистан. Ниједан амерички војник неће ступити на земљу Сирије.

Стицајем околности, гласање о одлуци о ракетним нападима на Сирију је заказано за дан, када ће се становници САД сетити страшне терористичке акције. 11. септембра 2001. године екстремисти-камиказе су запосели 4 авиона и напали зграде Светског трговинског центра, Пентагон и Вашингтон. Одговорност за то је била приписана терористима Ал-Каиде. Данас многе групације екстремиста, које воде рат против Башара Асада, чак не крију да спадају у ћелије те исте Ал-Каиде. Сам Стејт департмент САД је још крајем протекле године унео у списак терористичких организација групацију Џабхат ан-Нусра. Она је била директно названа ћелијом Ал-Каиде. Другим речима, САД, хтеле-не хтеле, у антисиријској кампањи уствари помажу Ал-Каиди.

Инсистирајући на војној акцији, председник САД претвара ВВС САД у војно-ваздушне снаге Ал-Каиде, изјавио је у интервјуу америчкој ТВ мрежи Blaze сенатор-републиканац Тед Круз.

- Председник иступа за наоружавање устаника у Сирији, што нема никакав смисао. Од 9 основних група екстремиста у најмању руку 7 је повезано с Ал-Каидом. Најједноставнији принцип спољне политике, којег морамо да се придржавамо је: не наоружајте људе, који вас мрзе и спремни да убијају.

Како је саопштио лист Лос-Анђелес тајмс, одреди опозиције се спремају за напад на Дамаск и друге регионе Сирије, чим САД почну да задају ударце. Сама опозиција, према подацимо тог издања, већ је пружила америчким војним лицима 50 допунских мета у Сирији. Ради координацие акција у Вашингтон су стигли шеф Националне коалиције опозиционих и револуционарних снага Ахмед ал-Џарба и шеф Војног савета Сиријске слободне армије генерал Селим Идрис.

Бела кућа тврди да међународна подршка војне операцие у Сирији расте. Да би то потврдила, она наводи списак од 11 државав-чланица Велике двадесеторице, које су потписале на самиту у Санкт-Петербургу изјаву у подршку САД. Додуше, у том документу се ништа не каже о војној варијанти регулисања, само о строгој одлуци УН за Сирију. Председник САД је спреман да без одговарајуће санкције УН почне појединачне ударце.

Обама је озбиљно почео да говори о војној операцији у Сирији крајем августа. Ради упоређења, можемо да се сетимо да је Џорџ Буш-млађи – веома ратоборан републиканац – почео да припрема рат у Ираку више него годину дана пре инвазије 20. марта 2003. године. Ако Обама, демократа и либерал пре него што је изабран за председника, задаће ударац Сирији кроз недељу дана, то ће бити својеврсни рекорд брзине припреме војне операције за нобеловца мира из 2009. године Између осталог, Буш је у ирачком рату имао међународну коалицију од 49 земаља.

Андреј Федјашин,