У Русији регионални избори

08-09-2013 12:57:03 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији је јединствени дан гласања. Практично у целој земљи, у 80 региона, 8. септембра одржавају се избори различитог нивоа. Преко 100 хиљада кандидата учествују у борби за преко 40000 посланичких места, као и за дужности градоначелника и губернатора. Према очекивањима на бирачка места изаћи ће око 50 милиона грађана Русије. Изборни поступак може се пратити преко интернета, а на многим бирачким местима гласање се обавља електронски.

Данашњи јединствени гласачки дан може да уђе у историју. Руси треба да изаберу 8 губернатора, 16 регионалних парламената. У многим регионима бирају се посланици у градске парламенте и градоначелници. Без преседана је и број изборних кампања – 7000, што је пре свега изазвано тиме, што је Русија прекинула праксу два дана гласања годишње. Сада је друга недеља септембра јединствени дан избора у земљи. Без преседана је и број нових партија, које учествују у данашњим изборима. Пре пар година било их је мање од десетак. Данас – преко пола стотине, истиче члан Централне изборне комисије Сергеј Даниленко.

- Данас је појачана активност политичких партија у изборним кампањама. Док је прошле године учествовало 23 политичке партије, сада у изборним кампањама на свим нивоима учествује 54 партије.

Таква политичка разноврсност значајно је утицала на интерес грађана према данашњим изборима, истакао је у интервјуу за „Глас Русије“ Сергеј Даниленко. У Централној изборној комисији прогнозирају веома велики, ако не и рекордни одазив бирача.

Изборни поступак прате бројни посматрачи, који представљају партије и друштвене организације. У целој земљи су организоване вруће линије везе са бирачима. Њихов је задатак да спрече потенцијално кршење законодавства, рекао је за „Глас Русије“ члан Савета председника Русије за развој грађанског друштва и људска права Александар Брод.

- Наша асоцијација удружује десетине федералних и регионалних непрофитних организација, експерата, новинара, који обављају мониторинг бирачких кампања на разлчичитим нивоима. Ми радимо са бирачким комисијама, експертским адвокатским удружењима. Према резултатима сваке кампање објављујемо аналитички извештај. Исто ће бити и са овом кампањом. Један од канала везе са бирачима је СМС портал „Код правде“.

Бирачки поступак прате и веб-камере, које су постављене готово на свим бирачким местима. На сваком по две. Једна прати убацивање листића у гласачку кутију, друга је предвиђена за контролу рада бирачке комисије. Директан пренос се врши на сајту „Веб-избори 2013“. Посматрачи могу пратити камере у режиму реалног времена, да премотавају снимак уназад и да их анализирају буквално под лупом. Рекордери по броју средстава видеопосматрања су Јекатеринбург и Москва.

Посебну пажњу изазивају избори градоначелника руске престонице, који се одржавају први пут у протеклих десет година, Сергеј Собјанин је 2010. године био именован на дужност градоначелника. На ове изборе је изашао као самостални кандидат. Његови опоненти су представници свих опозиционих парламентарних партија: заменик председника КПРФ Иван Мељников, председник „Праведне Русије“ Николај Левичев, кандидат од ЛДПР Михаил Дегтјаров и вођа партије „Јаблоко“ Сергеј Митрохин, као и кандидат РПР-ПАРНАС (Републиканске партије Русије) Алексеј Наваљни. Москва је регион од посебног значаја и ток гласања у главном граду је једноставно непредвидљив, истиче генерални директор Агенције политичких и економских комуникација Дмитриј Орлов.

- Ниво конкуренције на изборима градоначелника Москве је несумњиво висок. Шест кандиата, оштра бирачка кампања, осим тога је очигледно да постоји доминирајући кандидат, али без обзира на то конкуренција је оштра. Друге туре највероватније неће бити. Основно је питање ко ће изаћи на друго место.

Име новог градоначелника према очекивањима биће познато око поноћи. До тог времена биће обрађени готови сви билтени. Пошто је трећина бирачких места опремљена електронским системима гласања, резултати са ових бирачких места биће познати сат времена након завршетка гласања. Електронски системи обраде билтена омогућавају минимизирање људског фактора, искључују грешку и непрецизности. Уједно, предвиђена је и могућност ручног бројања листића, уколико за то буде посебан разлог.

Лада Коротун,