Без обзира на околности – избори по распореду

08-09-2013 04:07:05 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Изборно место – у кући! У Русији у јединственом дану гласања избори се одржавају и у крајевима, који су настрадали од поплава: у Хабаровском и Камчатском крају, Амурској области и Јеврејској аутономној покрајини. У неким местима чланови бирачке комисије чамцима се пребацују до сваке куће. Уз то у овим крајевима се бележи одазив бирача, који је на већем нивоу него просечно.

Ток гласања на Далеком Истоку прати наш дописник Олга Илченко.

У Хабаровском крају, према последњим подацима, у поплављеним деловима налази се 9 изборних места. Тамо су остали они, који нису хтели да напусте своје куће пред „великом водом“. Да би људи могли да гласају, чланови бирачке комисије прешли су на чамце. На чамцима плове од једне до друге куће. У појединим ситуацијама гласање се одваја директно на води. Локални становници, по неколико људи, чамцима стижу до брода, где се налазе бирачке кутије. Јана Игорева са острва Бољшој Усуријски говори.

- Наравно да ће ово бити незаборавно! Ми се овде већ шалимо, да је овде Венеција. Било је страшно, када је почела поплава, али преживели смо. Сада и да гласамо, Тако да је све добро. Чак је и интересантније.

У многим кућама су потопљени улази. Нема могућности да се приђе стану. Када се приближавају бродови са бирачким местима, људи избацују кроз прозор канапе, за које се везују корпе са изборним листићима. На овакав начин избори се у Хабаровском крају одржавају први пут. Говори Марина Листова, члан изборне комисије.

- Први пут се одговорна изборна кампања код нас одвија у условима последица елементарне непогоде. Међутим треба да истакнем, да наши становници имају одговоран однос према овом процесу. Желе да гласају, разумеју, да због поплаве ми немамо могућности да доспемо до станова, тако да се сналазимо на разни начине.

Члановима бирачких комисија помажу спасиоци. Бродови Министарства за ванредне ситуације обезбеђују превоз до места, где се не може стићи обичним чамцима. Данас се у Хабаровском крају бирају градоначелник и губернатор.

Олга Иљченко,