Избори на целом простору Русије

08-09-2013 04:14:35 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Русији се завршава Јединствени дан гласања. На Далеком истоку је почето пребројавање гласова. Ускоро ће бити затворена бирачка места на Уралу и у европском делу земље. Данашњи Јединствени дан гласања био је скоро најмасовнији током задњих година. Избори на различитим нивоима – од градских до губернаторских – данас се одржавају готово у целој земљи, укључујући и Москву. Становници главног града први пут након више година бирају градоначелника.

Данашња изборна кампања може се слободно назвати посебном. Прво, из разлога што се од ове године градски и регионални избори одржавају једном, друге недеље септембра, а не два пута годишње – у марту и октобру.

Друго, након либерализације политичког система могућност учешћа у изборима добиле су све, без изузетака, регистроване политичке странке. Уколико је прошле године, одмах након политичке реформе, било 26 странака, сада их је 54. Све партије су истакле своје кандидате.

Губернаторе ове године бирају становници осам региона. По први пут након готово десетогодишњег прекида, свог градоначелника бирају московљани. На дужност градоначелника има шест кандидата: самостални кандидат Сергеј Собјанин, који је био на челу града протекле три године, заменик председника КПРФ Иван Мељников, председник „Праведне Русије“ Николај Левичев, кандидат од ЛДПР Михаил Дегтјаров, лидер партије „Јаблоко“ Сергеј Митрохин, као и кандидат од РПР-ПАРНАС (Републиканске партије Русије) Алексеј Наваљни. У Московском изборном комитету очекују да ће на изборе изаћи око 50 одсто становника.

Да би се обезбедила транспарентност избора у главном граду Русије, сва бирачка места су опремљена видео камерама. Ток гласања у режиму реалног времена доступан је сваком посетиоцу специјалног портала у Интернету (www.vybory.mos.ru). Осим тога мониторинг врши и Јавни штаб за праћење избора градоначелника Москве. Његов руководилац Алексеј Венедиктов говори следеће.

- Било је око 15 жалби, које су захтевали премотавање снимка, да би се утврдило шта се догађа. Ми добијемо саопштење „у то и то време дошло је до убацивања“. Ми премотавамо снимак 15 минута пре догађаја и посматрамо. Испоставило се да од 15 жалби, 14 нису имале основа. Са једном сада разјашњавамо ситуацију. Премотавање видеоснимка даје могућност оперативног решавања конфликта, који настају.

Први резултати избора градоначелника Москве биће познати, како обећавају у Московској изборној комисији, негде око поноћи. А у неким деловима Русије, прелиминарни резултати биће објављени током наредних сати. Бројање гласова већ је почело у Магаданској области, Чукотском аутономном округу и Хабаровској покрајини, која је настрадала од поплава, - тамо су данас бирали председнике региона.

Власти Хабаровске покрајине учиниле су све могуће да сваки бирач има могућност да гласа. Председник бирачке комисије Хабаровске покрајине Генадиј Накушнов каже следеће.

- Искористили смо за пружање могућности гласања у настрадалим подручјима око 30 чамаца. Становници, који нису хтели да напуштају своје домове, били су на крововима, и чланови локалних изборних комисија на чамцима су прилазили свима, ко жели да гласа. До тренутка завршетка гласања у изборну комисију није стигло ни једне примедбе. Коначне резултате гласања комисија ће имати у петак, 13. септембра.

Губернаторе такође бирају у Московској и Владимирској области, републици Хакасија и Забајкалској покрајини. Осим тога, руководиоце региона данас бирају у Дагестану и Ингушетији, али не бирачи него парламенти. Обе републике донеле су одговарајуће законе, којима нису предвиђени директни избори.

У Ингушетији, парламентарци су се већ одредили у вези кандидата: на други мандат је изабран Јунус-Бек Јевкуров. Данас је поднео заклетву и званично преузео дужност, након чега је захвалио парламентарцима за пружену подршку.

- То, што је парламенат изнео свој став на овај начин: два посланика је гласало „против“ и 25 – „за“ моју кандидатуру,- то је реална слика, и то је мишљење становништва. Ми можемо да одржавамо и директне изборе, више пута смо то потврдили. Али нови поступак гласања дао ми је могућност да се не бавим током целог лета предизборном трком, него да подижем привреду и извршавам задатке, пред којима се налазимо.

Избори на различитим нивоима данас се одржавају у 80 од 83 субјеката Руске Федерације. Укупно је око 7 хиљада изборних кампања. Јединствени дан гласања завршава се данас тачно у 21 час московског времена, када буду затворени бирачка места у најзападнијем делу Русије – Калињинградској области, где се сада одржавају допунски избори у Думу ове области.

Ана Хрустаљова,