Кери: САД могу да задају Сирији «превремени ударац»

09-09-2013 04:17:15 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


САД могу да нападну Сирију и не чекајући реферат експерата УН, који истражују примену хемијског оружја близу Дамаска 21. августа. То је изјавио државни секретар САД Џон Кери после преговора у Паризу с министром иностраних послова Француске. Председник Обама за сада није усвојио одлуку, он је приуштио себи право на евентуалне варијанте, - рекао је Кери.

Данас се амерички државни секретар налази у Лондону. Тиме се завршава његова европска турнеја, током које Кери покушава да нађе савезнике ради заједничког напада на Сирију. Према речима самог Керија, коначно решење о војној операцији ће бити усвојено после сусрета с Обамом 9. септембра.

Ако САД, без обзира на слабу подршку савезника, одлуче да задају превремени ударац Сирији, то би се могло десити најкасније 18. септембра.

Рачуница је једноставна. Узорке за анализу, које су прикупили хемичари УН у предграђу Дамаска, били су донети у седиште Организације за забрану хемијског оружја (ОЗХО) у Хагу 4. септембра. Стручњаци су затражили за истраживања и припрему реферата две недеље, које се завршавају у среду, 18. септембра.

Проблем је у томе, што конгрес неће стићи пре тога да заврши дебате у вези са упитом Беле куће о спровођењу војне операције против режима Башара Асада.

Изјава Керија је још више замрсила ситуацију. Неки посматрачи у САД-у сматрају да је то редовни блеф администрације, која није сигурна, већ покушава да изврши притисак на конгрес и на такав начин добије од њега дозволу за бомбардовања. Ако су у сенату шансе за одобравање војног мешања доста високе, у дому представника, где већину имају републиканци, они се смањују сваки дан. Конгресмени не могу а да не узимају у обзир расположења бирача. Према последњим анкетирањима, од 56 до 60 одсто Американаца иступа против примене силе.

Та је расположења сликовито изнео конгресмен-републиканац од државе Охајо Бил Џонсон.

- У мом округу још нисам срео ниједног бирача, који би ми пришао и рекао да иступа за мешање Америке у сиријски конфликт.

За председника САД је у доњем дому конгреса ситуација са одобрењем веома сложена. Према последњим рачунима листа Вашингтон пост, од 433 посланика (два места у том дому су празна) против агресије на Сирију иступа 224 конгресмена. И то, они су против не зато, што подржавају постојећи режим Асада, већ не желе да да виде на положају шефа државе представника демократа. Осим тога, они сматрају да напад на Сирију не одговара националним интересима САД.

Сваког нормалног човека иритирају снимци, на којима су жртве хемијског напада. Међутим, желимо да тачно знамо, ко је то учинио, - каже сенатор-републиканац Ренд Пол.

- Ако они жарко желе да почну рат (мисли се на Белу кућу), требало би организовати заједничку седницу оба дома конгреса и пружити стриктна образложења свог става. Образложењима убедити конгрес. Зашто се боје да то учине? Боје се да изгубе, као што је изгубио у британском дому општина премијер Дејвид Кемерон. Америчком народу није потребан нови рат.

У дому општина британског парламента посланици нису подржали премијера Дејвида Кемерона, који је предлагао да се прикључе САД-у и задају казнени војни ударац владиним објектима у Дамаску.

Међутим, Барак Обама не намерава да одустане од својих планова. Што више, он се нада да ће наћи подршку становника САД. 10. септембра председник мора да се обрати земљи. Очекује се да ће у свом иступању он образложити свој став о сиријској кризи.

Андреј Федјашин,