Русија изабрала регионалну власт

09-09-2013 05:21:11 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


Руски политички систем постаје конкурентнији и савршенији. То је по мишљењу експерата показао Јединствени дан гласања. 8. септембра он је протекао у 80 региона, тачније скоро у читавој земљи. Легитимност, отвореност и минимална количина скандала главна је особеност актуалних избора, истичу политиколози. Ток гласања на биралиштима могао је да се посматра у режиму он-лајн на Интернету.

Најконурентнији у читавој историји савремене Русије – такву оцену дао је заменик шефа Централне изборне комисије Леонид Ивљев регионалним изборима одржаним 8. септембра. У читавој земљи одржано је више од 7 хиљада гласања различитог нивоа. Бирани су градоначелници, губернатори и псоланици. При томе своје кандидате за ове дужности су истицал ене само странке са великом историјом, него и новорегистроване, истакао је Леонод Ивљев.

- 54 странке су учествовале на изборима. Најпознатије угледне парламентарне странке су негде свој резултат побољшале, а негде погрошале. Поред тога нове партије су такође постигле одређене резултате. Број жалби и обраћања ЦИК и изборним комисијама субјеката РФ се смањио.

Према прелиминарним резултатима протеклих избора за губернаторе сви актуални шефови региона ће остати на власти. Повратак директним изборима шефова региона учинио их је конкуретним, истичу политиколози. Странка парламентарне већине Јединсвена Русија у многим регионима где су бирани губернатори или где је партија подржала појединог кандидата, иступила је успешно. Одазив бирача био је традиционално нижи него на председничким или парламентарним изборима.

Посебна пажња је била прикована за избор московског градоначелника. Они су одржани први пут после 2003. године. За фотељу градоначелника борило се шест кандидата, који представљају широки политички спектар. Према резултатима обраде скоро 99 гласачких протокола води Сергеј Собјањин и другог круга неће бити. Он је сакупио више од 51% гласова.

Друго место има Алексеј Наваљни са преко 27%. Треће канидат КПРФ Иван Мељников: око 11% гласова бирача. Остали кандидати – Сергеј Митрохин, Михаил Дегтјарјов, Николај левичев, сакупили су око 3% гласова. Избори у Москви могу се назвати узорним, истакао је за Глас Русије професор Високе школе економије Леонид Пољаков.

- Московски избори, као и избори за градоначелника Јекатеринбурга, еталон су за савремену политичку ситуацију: и тамо и овде појавио се радикални опозициони кандидат. Избори су били реално конкурентни. Жалби је било зачуђујуће мало, у поређењу са прошлим изборима. Овог пута све је потпуно мирно. Поједини прекршаји наравно постоје, али у целини атмосфера је врло повољна. Врло је важан резултат ових избора – виша легитимност власти и руског политичког система у целини. Захтев је био упужен пре годину и по дана: дајте слободу учешћа свима који пожеле, и дали су је. И сада видимо конкретне резултате. Али предност се даје стабилности и професионализму. Зато што ако погледамо кандидате који су се борили против Собјањина, ни један од њих нема конкретно управљачко искуство. Они могу да буду занимљиви људи и јарки политичари. Али нико од њих нема искуство управљања мегаполисом. Сергеј Собјањин је за две године успео да покаже да уме да управља сложеном градском привредом.

Истовремено висок резултат опозиционара Алексеја Наваљног, прерачунат на укупан број гласалих, не оставља баш тако јак утисак. У суштини то је неуспех Наваљног, истакао је за Глас Русије генерални директор приоритетних регионалних пројеката Николај Миронов.

- Наваљни се циљано бавио мобилизацијом бирача. Ипак уз низак одазив на овим изборима, као се преброји 30% које је сакупио, то није више од 450-500 хиљада људи. Укупно је у Москви 7 милиона бирача. Испада да је за њега у ствари гласало свега 7% бирача.

Да истакнемо да је у целини јединствени дан гласања у Русији протекао без ексцеса. Озбиљних прекршаја који би могли да утичу на исход гласања није било. то су већ признали правобраниоци и представници кандидата.

Лада Коротун,