Налазите се на страници > Почетна > Блог > Обама осетио страх

Обама осетио страх

09-09-2013 06:01:22 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Председник САД Барак Обама приметно се нервира пред почетак војне интервенције у Сирији. До таквог закључка дошао је угледни шпански политиколог Парис Алварес Мартин.

У ексклузивном интервјуу за Глас Русије он је истакао.

- Прво је Обама изјавио да намерава да започне војну операцију против Сирије, не чекавши резултате истраге претпостављеног хемијског напада код Дамакса. Њему није сметало одусуство одговарајуће дозволе СБ УН, ни став тако важног савезника за САД као Велика Британија. Парламент ове земље је гласао против војне инвервенције у Сирији. Затим је он неочекивано променио своју реторику, изјавивши да је неопходно дочекати закључак експерата УН и обратио се за подршку Конгресу. Стиче се утисак да је осетио страх. Страх да ће његова претерана упорност по том питању поткопати поверење према Белој кући међу његовим савезницима. А то ће значити губитак утицаја САД у свету. Обамина нервоза се објашњава тиме што скандал око глобалног праћења америчких специјалних служби до данас није заборављен. Као што видимо, он тражи подршку, за њега је то сада врло важно.

Обамину нервозу је истакао чак ватрени присталица војне операције против Дамаска сенатор-републиканац Џон Мекејн. Председник се невероватно уплео у читаву ову причу. Прво је изјавио да је спреман да нападне, затим се исправио да прво треба да пита за дозволу Конгрес. Не могу да поверујем да може тако лоше да се управља ситуацијом, изјавио је главни Обамин супарник у председничкој трци 2012. године. Између осталог, узрока за забринутост код домаћина Капитол хила је више него довољно. Подршка америчког става о сиријском питању већине земаља Велике двадесеторице има крајње формални карактер. Ни једна од 12 држава које су заузеле страну Вашингтона није обећала да ће послати у Сирију своје војнике у случају почетка војне кампање. Осим тога, чињеница примене хемијског оружја у Сирији изазива све веће сумње код међународне заједнице. Као и брзина са којом је низ западних земаља оптужио за то владу Башара Асада, подвукао је у разговору за Глас Русије Парис Алварес Мартин.

- Ако применимо логику, може чак да се не чека реферат инспектора Ун о вероватној примени хемијског оружја код Дамаска. Сетимо се да су експерти ове међународне организације били подвргнути жестоком гађању за време свог рада у Сирији. Од њих су очигледно хтели нешто да сакрију. Нема никакве сумње да је ова ватра дело руку устаника. Смртоносни гас према чудном стицају околности пуштен је управо онда када су владине трупе почеле да односе уверену победу над побуњеницима. Овде чак голим оком може да се види провокација. А зашто то не желе да виде ни САД, ни низ других земаља света, то је заиста велико питање.

Верзију провокације данас је подржао шеф руске дипломатије Сергеј Лавров који је назвао изрежираним догађаје код Дамаска 21. августа. Доказа је довољно, постоје сведочанства оних злочина које чине наоружани терористи, постоје снимци које они сами излажу и хвале се својим понашањем. Постоје и професионалне оцен екоје је између осталог дала члан међународне комисије Карла дел онте о томе да постоје подаци о примени хемијских отровних супстанци од стране теририста, истакао је Лавров.

Виктор Чебарушкин,