Рвање укључено у програм Олимпијских игара

09-09-2013 06:38:41 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Рвање остаје. У току 125. заседања Међународног олимпијског комитета у Буенос-Ајересу рвање је изабрано као последњи, 28. вид спорта укљученог у програм такмичења Олимпијаде-2020.

Претенденти на укључивање у олимпијски порграм до последњег тренутка, осим рвања, били су сквош и бејзбол са својом женском варијантом – софтболом. Ова три вида спорта од седам била су одређена у току рада конвенције Спортакорд у Санкт-Петербургу крајем маја. Рвање је на презентацији у Буенос-Ајресу представљало истих пет известилаца као и у Санкт-Петербургу: недавно изабрани на дужност председника Међународне федерације рвања FILA Србин Ненад Лаловић, Францускиња Лиза Легран (освајач бронзане медаље на Олимпијади 2004.), Американац Џим Шер (учесник Игара у Сеулу, шеф националног Олимпијског комитета САД од 2005. до 2009. године) и Канађани Керол Хјун (олимпијска шампионка из Пекинга, носилац бронзане медаље на Олимпијади у Лондону) и Даниел Игали (шампион Олимпијаде у Сиднеју). Пред њих у сали је била снажна група подршке из Русије на челу са троструким олимпијским шампионом, чланом бироа FILA, херојем Русије Александром Карелином и олимпијским шампионом из Сеула, председником Рвачке федерације Русије Михаилом Мамиашвилијем.

Још у мају у Санкт-Петербургу се одбијала озбиљна борба за укључивање појединих видова спорта у олимпијски програм 2020. године. Тада је рвање победило са великом предношћу. За протекла три месеца пред већ коначно гласање на седници МОК у Буенос-Ајересу, ситауција је могла да се промени. То се није десило. У првом кругу за рвање је било дато више од половине гласова – 49 од 96. Први потпредседник Рвачке федерације Русије Георгиј Брјусов је саопштио о победи одмах по завршетку гласања.

- Потпуно тачно. Оно што је очекивао читав рвачки свет, десило се. Одржано је гласање где је победило рвање. Сада је то чињеница. Томе је претходио врло озбиљна рад. Резултат гласања је у целини заслуга наших представника.

Да подсетимо да се доспевање рвања у програм Олимпијаде 2020. нашло под знаком питања у фебруару, када оно није ушло у списак утврђених видова спорта. После тога у првом реду на инцијативу Михаила Мамиашвилија, хитно је био сазван биро FILA. Претходни председник ове организације Рафаел Мартинети је био смењен. Члан бироа FILA, Рускиња Наталија Јаригина је уверена да је проблем око укључивања рвања у олимпијски програм био везан искључиво за личност бившег председника FILA и његових најближих сарадника.

- То није онај вид спорта који се може једноставно избацити из олимпијског покрета. Рејтинг рвања није низак… На последњој олимпијади у Лондону 26 земаља добило је медаље којима су заступљена 4 континента. Публике је увек много. Телевизије и штампе је такође код нас увек довољно. Никавих показатеља за избацивање рвања из олимпијског програма нема. Значи, проблем је ипак био у руководству FILA.

Можда је победи рвања у извесној мери допринео избор места одржавања Олимпијаде 2020. – Токио. У Јапану овакав вид спорта као што је рвање врло је популаран. Посебно су велике традиције женског рвања. Две јапанске спортисктиње су троструке олимпијске шампионке.

125. заседање МОК ће завршити рад у уторак. Последња тачка дневног реда ће бити избор председника МОК. Међу 6 могућих наследника Жака Рогеа је 35-струки светски рекордер у скоку са мотком Украјинац Сергеј Бубка.

Сергеј Румјанцев,