Дан Вагнера у Санкт-Петербургу

09-09-2013 12:43:34 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Два истакнута савремена диригента исте вечери, у истом граду изводе музику једног те истог композитора. Израелски маестро Даниел Баренбојм и његов руски колега Валериј Гергијев – без договарања су објавили 8. септембар у Санкт-Петербургу Даном Рихарда Вагнера. Дела немачког класика, чија се 200. годишњица обележава ове године, биће изведена у Михајловском позоришту и Маријинском театру.

На гостовање у Михајловско позориште опере и балета стигао је немачки симфонијски оркестар –Берлинска штатскапела - на челу са својим музичким руководиоцем Даниелом Баренбојмом. Између осталог, чувени диригент је такође руководилац легендарног италијанског театра Ла Скала. У Русију Даниел Баренбојм долази редовно, почев од 1960-х година. Он се радо сећа својих првих, јарких утисака о руским музичарима. Ево што је маестро Баренбојм рекао у интервјуу руској телевизији уочи данашње посете граду на Неви.

- Никада нећу заборавити када сам први пут чуо оркестар Лењинградске филхармоније под управом Евгенија Мравинског 1962. године. И то, не само зато, што је то изврстан оркестар, већ и због тога, што је Мравински имао јединствени контакт с музичарима.

Маестро Баренбојма много тога повезује с Русијом, не само музички утисци. Како он сам каже: моја је жена Рускиња, значи, деца су пола Руси, све моје баке и деде су такође из Русије – они су емигрирали у Аргентину 1903. године. Свој петербуршки наступ с Берлинском штатскапелом диригент посвећује двама јубилејима – 200. годишњици рођења Рихарда Вагнера и 180. годишњици Михајловског позоришта. На једну од најстаријих петербуршких позорница Даниел Баренбојм и његов немачки оркестар ће изаћи први пут. Пре концерта су музичари имали могућност да погледају град. Маестро Бавренбојм је изнео заједнички утисак: Михајловско позориште је необично лепо, те само од себе позива да се слуша музика.

Концертна сала Маријинског театра, саграђена пре неколико година, има другачију лепоту. И програм концерта је другачији. Маестро Гергијев, оркестар и уметници Маријинског театра ће представити, например, фрагмент последње опере Вагнера Парсифал. Иначе, Гергијев и његова славна трупа би могли да се обрате било којој од најзначајнијих вагнеровских опера. Маријински театар је једини у Русији, који је поставио 8 од 13 дела тог композитора за музичку позорницу. Међу њима је и огромна тетралогија Прстен нибелунга, коју је он представио приликом гостовања у Јапану и Републици Кореја, Великој Британији и САД-ама. Снимак једне од опера тетралогије са лејблом Маријински је добио највишу немачку награду Ехо-Класик. Буквално пре неколико дана, 2. септембра, под истим лејблом је изашао релиз још једне од 4 опере Прстена нибелунга. О раду на том циклу Валериј Гергијев каже:

- То је највеће дело, које је Рихард Вагнер стварао, вероватно, у току половине свог живота. Прстен… више пута третирају током више година. Желим да би руска варијанта такође била интересантна, ауторитативна, необична.

Дан Вагнера обећава петербуршким меломанима не само музички празник, већ и тешки избор. Шта да се изабере - симфонијски фрагменти из опера или фрагмент саме опере. Најзад, коме од два диригента – Баренбојмку или Гергијеву да се поклони срце, јер су оба ненадмашна!

Олга Бугрова,