Вашингтон сатерује Европу у ћошак

10-09-2013 08:26:05 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Оно што нису могли да учине представници 20 водећих нација планете у Санкт-Петербургу успели су да достигну после 24 сата окупљени у Виљнусу шефови дипломатија ЕУ, резимирао је ових дана немачки Зидојче Цајтунг. Министри 28 земаља чланица које обично делују дисонантно овог пута су се договорили о заједничком прилазу решавању сиријске кризе.

Шефови дипломатија земаља чланица ЕУ на свом састанку у Виљнусу заиста су колективно изјавили да је неопходно пружити јак одговор на примену хемијског оружја од стране режима Башара Асада, за сада, истина, још и недоказаном. Ипак примећују експерти, ова декларација је била изражена од стране шефа европске дипломатије Кетрин Ештон у усменој форми. При томе, оптуживши сиријско руководство, учесници састанка су позвали САД да ипак сачекају закључке експерата УН. И коначно сам министарски састанак у Виљнусу је имао неформални карактер.

Занимљиве су и неке друге метаморфозе које се дешавају европским политичарима последњих дана. Тако Ангела Меркел која је одбила да потпише декларацију о могућности напада на Сирију без дозволе СБ УН коју је Барак Обама предложио у оквиру петербуршког самита Г-20, у Виљнусу је пристала на свој потпис испод датог документа. Томе је претходило потписивање дате декларације – већ псоле одласка Меркел из Санкт-Петербурга и без усаглашавања са њом – од стране представника Велике Британије, Француксе, Шпаније и Италије. А госпођа канцелар је отезала управо због одсуства заједничке одлуке чланова ЕУ. После тога она је оптужила своје колеге за егоизам и једнострана дејства. Истина, речи о њиховом војном учешћу у могућој акцији САД за сада се нема.

У међувремену, по саопштењима медија, Франсоа Оланд је напротив учинио корак у супротном правцу. Изразивши дан раније спремност да учествује у војној операцији у Сирији, он је у Санкт-Петербургу изјавио да намерава да чека закључак експерата УН. При томе председник није чак обавестио о својој одлуци сопственог министра спољних послова. Слична непредвидива и хаотична дејства европских политичара указују на то да су у њиховим земљама недоумица и протести. Низ аналитичара истиче да Вашингтон, по свему судећи, сатерује сада европљане у ћошак, и они свим силама покушавају да избегну учешће у могућој новој војној мисији. Тако сматра на пример и заменик директора Института за политичку и војну анализу Александар Храмчихин.

- Од њих се не може очекивати ништа друго. Они не могу да ратују сами. Али чак ни заједно са Америком европљани нису спремни да ратују, зато што немају ни војни потенцијал, ни новац. Они се такође плаше да се нађу у истој кампањи са Америком, зато што није јасно какве ће бити последице. Лако је започети рат, а завршити га много је теже.

Војни екпсерт немачког Фонда за науку и политику Волфганг Рихтер дели војно и илитичко решавање проблема Сирије.

- Да ли ће бити реч о директном војном учешћу или не, то је већ друго питање, рекао је експерт у разговору за Глас Русије. Тамо ће све зависти од постојања снага и средстава за достизање специјалних циљева. Са друге, стране, сада је пошло за руком да се добије на времену, пошто су председник Обама и премијер Камерон решили да узму у обзир мишљење својих парламентараца. Сачекајмо сада какву позицију ће заузети амерички Конгрес.

На крају о једној изјави спољнополитичког експерта СДПГ Ролфа Мутцениха коју је цитирао немачки лист Фокус. Неприметна улога Немачке у решавању сиријског питања је освета историје за то што је владајућа коалиција ослабила традиционално јаке везе са Русијом. Немачка је увек играла улогу главног посредника у регулисању светских конфликата, рекао је он. Сада тог нема.

Олег Севергин,