Русија инсистира на јачању међународне сарадње тужилаштва

10-09-2013 08:34:57 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


На конференцију Међународне асоцијације тужилаштва у руску престоницу допутовало је више од 800 делегата из 90 земаља света, између осталог из САД, Канаде, Велике Британије, Француске и Кине. Учесници форума разматрају улогу тужиоца у осигурању владавине закона, као и питања међународне сарадње.

Русија се увек залагала и залаже се за најтешњу сарадњу са тужилаштвима других држава, изјавио је Сергеј Иванов.

- Очигледно је да само заједнички можемо ефикасно да се боримо против глобалних опасности којих је сада врло много. Пре свега то је међународни тероризам, наркобизнис, организовани криминал, прање новца и избегавање уплаћивања пореза. Овде се не може без међународне сарадње.

Генерални тужилац Русије Јуриј Чајка за време свог иступања предложио је да су у оквиру УН разради универзални споразум о изручењу криминалаца и правној помоћи у кривичним случајевима. Између осталог реч је о хапшењу, конфискацији и повратку имовине добијене криминалним путем, објасно је шеф руског Генералног тужилаштва.

- Треба да ограничимо могућности криминалаца да се крију у иностранству и крију тамо украдену имовину. Не можемо себи да дозволимо да потрошимо деценије и велики новац на преговоре, како би коначно све државе света имале договорну базу за међусобну сарадњу у области кривичних случајева. Било би добро када би наша дискусија помогла да се учини напредак по питању универзалних споразума.

Са своје стране председник Међународне асоцијације тужилаца Џејмс Хамилтон је подвукао да је међународна сарадња немогућа без поверења према правном систему поједине земе. зато ако државе желе да сарађују, оне треба да осигурају принципе владавине закона и међународног законодавства, каже Џејмс Хамилтон.

- Основни постулати принципа владавине закона како у кривичној пракси, тако и у кривично-процесуалној пракси изложени су у члану 14 Међународног пакта о грађанским и политичким правима УН. Овде се говори о једнакости пре свега пред судовима, о праву на праведни и јавну расправу од стране компетентног, независног и непристрасног суда, о праву да свака судска одлука треба да буде јавна. Осим тога, оптужени се сматра невиним док његова кривица још не буде доказана. Он треба да буде обавештен о оптужби, да има време за припрему своје одбране. Ако сви ови приципи буду поштовани у свим земљама, свет ће постати мало бољи.

Важну улогу у осигурању принципа владавине закона играју управо сарадници тужилаштва, истакао је Џејмс Хамилтон, председник МАП – невладине и неполитичке организације коај обједињује више од 250 хиљада тужилаца из преко 140 земаља.

Светлана Калмикова,