Руски режисер Михалков по заслузи постао становник Космета

10-09-2013 11:40:33 | | Глас Русије/ vostok.rs |

Глобализација - уствари замена за реч окупација


Општина Зубин Поток на Косову и Метохији пре неколико дана је свечано поклонила шест хектара земље на врху планине Мокра Гора прослављеном руском режисеру Никити Михалкову. Та одлука је донета на иницијативу грађана и општинских одборника, са образложењем, како је наведено, у знак захвалности за љубав и безграничну подршку коју већ деценијама, речју и делом, показује према Србији и србском народу.

Поред настојања да му се на тај начин одуже, грађани Зубиног Потока су изразили жељу и да Михалков на косовској Мокрој Гори сагради туристичко насеље по узору на Емира Кустурицу или спортски центар, чиме би подстакао развој туризма на тој планини, на којој је по урбанистичким плановима предвиђена изградња зимског центра са жичарама, скијашким стазама, као и смештајним капацитетима. Наравно, поставља се питање – чиме је филмски делатник и интелектуалац Никита Михалков заслужио такву пажњу и поштовање косметских, али и свих других Срба? Ово је зато прилика да се присетимо само неких ставова и размишљања тог чувеног руског режисера.

Још у време НАТО бомбардовања 1999.г., показао се као велики противник агресије на Србију, а затим када је 2006. године дошао у Београд да подржи останак Космета у Србији, Михалков је изјавио да смо данас овде да свим могућим средствима - правним, историјским и уметничким, докажемо да је Косову место у Србији. А тада је још рекао да је за њега Косово једно од срца православља која куцају, те додао да његова одбрана представља одбрану панславизма и будућности православља.

Такође, било су упечатљиве и ове његове речи – Код нас Руса љубав и пријатељство према Србима нису рационални, они су на емоционалном нивоу. Ми смо једна крв, исте смо вере, много смо за њу пропатили. Срби су се одувек борили за веру и гинули, и могли су да издрже 500 година турског јарма и да опстану. Када ми за некога кажу да је Србин, одмах се осмехнем.

Његова је и следећа изјава – Ево нам говоре о правима Албанаца, али ми као одрасли људи схватамо да се у ствари води рат против православља, зато што је православље основна снага која се супротставља културном и интелектуалном мекдоналдсу.

А на недавној додели награде на фестивалу на Палићу, Михалков је констатовао да Србија сада реално стоји на бранику словенског света, јер овде живе људи који знају да је оно што се данас зове глобализација уствари замена за реч окупација и одлучно стају против тога. Поред свега осталог, остаће запамћено и да је рекао - Ја Србију толико волим да ми је свеједно да ли ћу добити награду или не, али ми прија све што долази из ове земље. Ценим и волим Србе, тако да је за мене ваша пажња веома драга, дража од многих других награда.

Свакако, то су само неке од његових бројних мисли и ставова због којих је тај руски режисер, по оцени одборника општине Зубин Поток од пре неколико дана, заслужио да постане власник земљишта на врху Мокре Горе, а самим тим и њихов будући суграђанин, ако се обистини њихова жеља да Никита Михалков на том простору сагради свој други дом. А како се већ могло чути, становници тог малог места на северу Космета су одушевљени чињеницом да ће убудуће у својој средини често моћи сретати човека који добро разуме узроке свих проблема и бори се за њихова права, објашњавајући истину о Космету у бројним својим интервјуима и на конференцијама за штампу широм света, где год му се за то укаже прилика.

Ратко Паић,