Међународни стручњаци имају јак доказ да су слике жртава хемијског напада фалсификоване

11-09-2013 02:25:17 | | RT/ vostok.rs |


Видео записи и фотографије наводног хемијског напада у Сирији, за који САД наводе као разлог за војну интервенцију, су унапред фалсификовани, рекли су говорници на УН конференцији о људским правима у Женеви.

Члановима конференције су представљени налази међународних експерата, сиријских јавних личности и руских новинара, који покривају сиријски конфликт, а што подржава противљење Русије плановима САД-а, наводи се у саопштењу руског Министарства иностраних послова.

Говорници су тврдили да је наводни напад сарином у близини Дамаска, 21. августа, вероватно провокација побуњеничких снага и да ће војна акција против владе председника Башара Асада вероватно довести до страдања цивила и хуманитарне катастрофе, која ће утицати на цео регион.

Могућим нападом америчке војске без мандата Савета безбедности УН-а би се прекршило међународно право и УН треба то да спречи, рекли су неки од говорника. Докази, који упућују да је Русија у праву, укључујући и бројне извештаје очевидаца и резултате истраге о инциденту од стране активиста, су предати УН-овој комисији експерата, који истражују сиријску кризу, саопштило је Министарство.

Обамина администрација је изразили намеру да употреби војну силу у Сирији, након извештаја о масовној смртности у источној Хули, насељу Дамаска, где је, према процјенама САД, умрло више од 1.400 људи. Вашингтон тврди да је смртност проузрокована нападом хемијским оружјем од стране сиријске војске на побуњенике, те да САД планира да употреби силу да спречи такве инциденте у будућности.

Русија је уверена да је хемијски инцидент провокација побуњеничких снага, који су организовали лажни напад да би увукли САД у сукоб и тиме стекли корист, јер би сиријска војска вероватно претрпела губитке у случају америчке интервенције.

Све већи број извештаја подржава став Русије, укључујући и локалне сведоке, бивше америчке и британски обавештајне стручњаке и Европљане, који су недавно ослобођени из заробљеништва побуњеника - све они указују на сценарио провокације.

У најновијем развоју догађаја ове недеље, изречен је могући начин да се смање тензије, који би подразумевао да Асадова влада преда контролу над својим хемијским арсеналом међународној заједници. План је био подржан од стране Русије, Кине и сиријског главног савезника Ирана, а Сирија је рекла да ће размотрити тај предлог.

Из САД-а долазе мешовити сигнали о плану.Стејт департмент је најпре рекао да државни секретар Џон Кери, који је у почетку био за могуће разоружање, види то као реторички потез и не очекује да се заиста Башар Асад разоружа. Али касније, председник Обама је рекао да би га такав потез Дамаска натерао да паузира војни план.

У међувремену, РТ је сазнао да сиријски побуњеници можда планирају хемијски напад на Израел. Могући напад би се извршио са територије, која је наводно под контролом сиријске владе, те да ће покренути нови талас ескалације, остављајући мало наде за смиривањем тензија.