Габор Вона: САД шире нечовечну културу

11-09-2013 04:58:17 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Мађарској партија Јобик представља се као принципијална, конзервативна и радикално-патриотска хришћанска партија.

Габор Вона, лидер партије у ексклузивном интервјуу за Глас Русије потрудио се да објасни шта то значи у савременом политичком свету.

- То значи говорити чврсто ”не” савременом свету који нас данас окружује у Евроатлантском региону. Том свету је својствено привидно богатство, оптимистична економска очекивања, демократија и много других ствари које се прво чине добрим. Ипак ја сматрам да под свим тим постоји шокантно трулење. Европа и Запад су се одрекли својих главних, историјских вредности. Економска криза је споља појава која се никада неће разрешити сама. Зато што је њена суштина у томе да се Европа спустила на само дно кризе вредности која траје од 18-19. века. Када хомосексуални бракови постају централна тема политичког живота, то је велики проблем. Већина странака покушава да се адаптира према овим трендовима, чак ако види распад. Оне мисле да друштво може да се реформише. Ми мислимо другачије. Ништа не можемо да учинимо са текућим светским поретком, и треба да му се супротставимо. Као Мађари ми ћемо то чинити у мађарском друштву. Али чврсто сам уверен да то није борба само за нашу нацију, то је много озбиљније.

Многи утицајни европски политичари теже да претворе ЕУ у федералну државу по моделу САД, са централном владом и предајом Бриселу националног суверенитета земаља ЕУ. Како се ви према томе односите?

- То је погрешан лек, исписан за погрешну дијагнозу. Европа никада неће моћи да постане федерална ” супердржава”. У САД је ради тога било потребно уништити или затворити у резервате индијанце. Наравно, они могу да планирају такву судбину за историјске нације Европе. Ми или ћемо равнодушно посматрати како се поробљавају наше државе или ћемо устати, подрудиће се да нас гурну у страну. Ако не успе, прогласиће нас криминалцима. Нарано, то не значи да ће они постићи успех. Читава ова конструкција је изграђена на лошем и неправилном темељу. Европа ли ће се вратити својим коренима и изградити ”Европу нација” на тим коренима, или ће се претворити у центар конфликата, који ће на крају бити подељен између САД, Русије, Кине, арапског света.

Ви тврдите да је европска финансијска криза резултат масовне кризе ”глобалног капитализма”. Да ли може глобални капитализам да постане форма неоколонијализма?

- Глобални капитализам је политичко-економски светски поредак који котролишу САД и који намеће своја правила игре (либерална демократија, слободна трговина, транснационални капитал, међународни банкарски систем, либерална културна политика) читавом свету. Проблем је у томе што су велике империје у прошлости покушале да створе здраву и животворну културу, мада није им увек полазило за руком. Америчка имерија покушава да шири уређење света које је од самог почетка изопачено и болесно. Овај светски поредак не може се поредити са оним што је ширила Римска Империја, зато што Рим преко војног и економског притиска је ширио животворну културу. САД шире нечовечну културу у којој постоје само економски интереси.

Један од омиљених аргумената Старе Европе је тврња да источноевропске земље не могу да направе јаку економију и да постигну висок стандард без чланства у ЕУ, што је једини пут ка благостању. Које алтернативе ви нудите?

- У ствари све је супротно: Централна и Источна Европа су биле колонизоване. Није нам била потребна ЕУ, ми смо били потребни ЕУ. Јефтина радна снага и наша тржишта, ево шта је било важно. Земље у нашем региону могу да достигну Запад? Никако. Запад је знао да ће бити тако и једноставно је држао шаргарепу нама пред носом. Зашто Турска до сада није у ЕУ? Због тога што имају јаку независну економију, која се не може колонизовати, као мађарска, румунска, словачка. Турске компаније су јаке и тржиште је добро заштићено. А нас су европљани могли лако да потчине. Алтрнатива може да буде регионална сарадња. То је један од разлога зашто позивам на споразум међу свим народима који овде живе.

Шта ви мислите о сиријском конфликту?

- То је међународни конфликт, а Сирија је театар војних дејстава. САД и Израел ће пробати да сломе статус кво. Надам се да ће конфликт бити решен што је могуће пре, зашто што страдају цивили. Наравно, ја бих могао да кажем више, али ситуација се мења пребрзо. За данас је довољно указати на важност достизања мира.

Када бисте ви били премијер, које односе бисте изградили са Русијом и Кином?

- Сматрам Русију кључном земљом. Мислим да је Русија, осим Турске, евроазијска сила која може да буде мотор праве политичке, економске и културне ренесансе. Важност Русије је чињеница. Ево зашто сам преузео на себе дужност руководиоца групе мађарско-руског пријатељства у парламенту Мађарске. Из истог разлога ја радим на побољшању односа са Турском. Од Кине бих се држао на растојању ”два корака”. Кина је сила коју треба имати у виду, али мислим да их више занима зона Тихог Океана и Африка него Европа.

Судећи по томе како вашу делатност осветљава мађарска и западна штампа, она не воли вас и вашу партију. Без обзира на то, ваша партија Јобик је довољно успешна и њена популарност расте. У чему је тајна успеха за радикалну партију?

Сада је Јобик најпопуларнија партија међу мађарском омладином. Имамо две тајне: прво - ми смо у праву, друго - ничега се не бојимо.

Валентин Миндрешеску,


КАТЕГОРИЈЕ