Сиријска криза — руско решење за америчког председника

11-09-2013 05:03:57 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У сиријској кризи је можда означен прелом. САД могу да одустану од планова војне акције против Дамаска у случају да се он одлучи на предлог Русије. Москва је, да подсетимо, истакла идеју предаје свег хемјског оружја Сирије под међународну контролу.

Барак Обама је изјавио у интервјуу за неколико америчких канала да озбиљно прихвата предлог Русије као вероватни излаз из кризе. Сенат је одложио гласање о питању војне интервенције. Истовремено експерти сматрају да такав преокрет може да иде на руку самом Обами, према коме поверење Американца нагло пада, а конгрес не жели да подржи идеју напада на Сирију.

Чини се у Вашингтону одавно није било таквог спољнополитичког узбуђења. Једна кратка фраза државног секретара Џона Керија у Лондону, моментална реакција Русије и у сиријској кризи означен је могућ излаз из ћорсокака. Џону Керију у престоници Велике Британије поставили су питање: шта би могло да спречи војну операцију САД. Главни дипломата Америке претпоставо је да би Дамаск могао да преда своје хемијско оружје под међународну контролу. МИП Русије је видело у тој идеји излаз из кризе. Али Кери такав преокрет очигледно није очекивао и чак је покушао да порекне своје речи. Ипак идеју је подржао сам Обама. Предлог Москве је био дочекан пристанком Дамаска. У Вашингтону је догађај изазвао ефекат информационе бомбе: ево начина да се избегне војна кампања. У интервјуу за америчке канале председник САД је изјавио да ако Дамаск заиста испуни предлог Русије, САД неће спроводити војну операцију.

- Ми ћемо одустати од војне операције ако предлог постане реалност. То је апсолутно позитиван развој ситауције. Русија би могла да убеди Сирију да почне да решава проблем хемијског оружја. То је оно на шта смо позивали чак не пре недељу, пре месец дана, већ у последње две године. У перспективи то може да буде врло резултативна идеја. Али ми не бисмо постигли то да нисмо пирпретили војним нападом. И сада приступамо реализацији овог плана. Џон Кери и чланови мог тима ће тесно радити са Русијом и међународном заједницом како би схватили како можемо да постигнемо резултате. Могуће да је то преломни моменат, али иза речи треба да уследе дела. Још једном — то неће решити политичку кризу у Сирији, али ако нам пође за руком да осигурамо безбедност хемијског оружја без војног напада, одабраћу управо овај план.

Идеју Русије и њене напоре у мировном регулисању кризе високо је оценио шеф УН Бан Ки Мун. По његовим речима, у таквом случају остаје шанса за успешно одржавање конференције Женева-2 и политичко решење конфликта. Бан Ки Мун је такође изјавио да би Сирија треба да се придружи споразуму о забрани хемијског оружја и да га уништи.

- Поздрављам предлоге Џона Керија и Сергеја Лаврова. Као што сам већ рекао раније, припремио сам неколико конкретних предлога за СБ УН које ћу представити заједно са резултатима истраживања комисије УН. Ја, на рпимер, предлажем члановима СБ УН да што пре затраже да Сирија преда хемијско оружје под међународну контролу, његово пребацивање на поуздано место и уништавање. Такође поново позивам Сирију да се придружи споразуму о забрани хемијског оружја. Сматрам да ће ти бити најмудрије решње за Сирију — да прихвати предлог Русије. У том случају међународна заједница моћи ће врло оперативно да предузме мере за осигурање очуваности и безбедности хемијског оружја и Сирији.

Хитна је била и реакција конгреса на могући дипломатски пробој. Сенат је донео одлуку да одложи на неодређено време гласање о резолуцији о војној операцији против Сирије. Са олакшањем је примио новост и представнички дом. По анкетирањима, Обамина иидеја има све шансе да доживи неуспех у конгресу — више од половине парламентараца је против операције. Последња социолошка истраживања такође показују да је 60% Американаца против било каквог мешања.

Роман Мамонов,