Русија подржава процес обнове Либије

11-09-2013 03:00:56 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Министар иностраних послова Сергеј Лавров је преговарао са министром иностраних послова и међународне сарадње Либије Мухамедом Абделом-Азизом. На састанку 10. септембра министри су размотрили читав спектар билатералних односа. У центру пажње, наравно, била је ситуација у региону Блиског Истока и Северне Африке.

Преговори о сарадњу у трговинско- економској, енергетској и инвестиционој сфери протекли су крајње продуктивно. Одлуке донете на састанку у многоме ће подржати афричку државу, уверен је Сергеј Лавров.

- Прошле године показатељи робне размене између наших земаља били су најзначајнији за последњих 12 година. Мада је то само 250 милиона долара, имамо општу решеност да увећавамо ове обиме, при томе знатно. У вези са тим договорили смо се да што пре обновимо рад руско-либијске међувладине комисије за економску и научно-техничку сарадњу, стимулишемо делатност руско-либијског пословног савета, а такође смо разматрали читав низ конкретних пројеката. Констатовали смо добре перспективе војно-техничке сарадње, укључујући испоруке наоружања, пипрему кадрова за либијску армију и полицију. Размотрили смо и могуће пројекте који ће помагати нашим либијским пријатељима да ојачају пограничну безбедност.

Експерти истичу да данас Либија покушава да изађе на крај са хаосом који је уследио после револуције и да што пре успостави нормално функционисање државе. Либијски министар захвалио је Русији на активној помоћи.

- Мислим да је свима јасно да прелазак од стања револуције ка изградњи државности у Либији протиче сложено. Као што је међународна заједница својевремено иступила на страни либијског народа који је решио да свргне диктаторски режим, сада међународна јавност треба да настави да пружа помоћ Либији у изградњи савремених државних институција, у успостављању демократских вредности, осигурању безбедности и неоподних услова за нормализацију живота.

Министри такође нису могли да заобиђу тему хемијског оружја у Сирији. Абдел-Азиз је изјавио да као председник Савета министара Арапске лиге он осуђује примену хемијског оружја и сматра да за све што се дешава у државама одговорност сносе актуалне власти. Сергеј Лавров је истакао да Русија и Либија имају практично идентичне прилазе изради путева за решење проблема Блиског Истока и Северне Африке. Јуче је руски министар предложио Сирији да преда хемијско оружје под међународну контролу. Ову иницијативу су подржале сиријске власти и земље ЕУ. Председник САД Барак Обама је назвао предлог Лаврова потенцијалним пробојем.

Кира Калињина,