Налазите се на страници > Почетна > Колумне > Пета генерација Су-35С

Пета генерација Су-35С

11-09-2013 08:07:32 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/Vitaly V. Kuzmin/cc-by-s |


Уговор за испоруку Су-35 у Кину отвара овим авионима пут на страно тржиште. Упоредо са тим историја војно-техничке сарадње са Кином улива бојазни поводом могућег „пиратског копирања“ предатих чворова и технологија, посебно узимајући у обзир релативно мали број купљених авиона.

Два авиона под истим индексом

Историја Су-35 први пут је започела још средином 80-их година, када су у Комсомољску на Амуру почели да разрађују модернизовану варијанту авиона Су-27. Будући Су-27М, који је затим добио индекс Су-35, требало је да се одликује савременијом опремом, проширеном номенклатуром наоружања, укључујући високопрецизно оружје ваздух-земља, и могућност пуњења горивом у ваздуху. Спољашње разлике углавном су се састојале у томе што се појавио канард – мала „крилца“ бочно од пилотске кабине.

Историја првог Су-35 који ћемо даље називати Су-27М, није била успешна. Распад СССР је спречио серијску производњу авиона. Неколико летелица је било предато акрогрупи Руски Витезови и због недостатака конструкције остали су на земљи, где су их користили као извор делова за Су-27. Ипак, на неколико Су-27М било је изведено много пробних летова, између осталог са применом најновијих образаца наоружања, што је омогућило да се воде нове разраде. Су-27М (б/н 711), који је добио моторе са контролисаним вектором вуче и нову ознаку Су-37, познат као Терминатор, постао је један од првих авиона са таквим погонским уређајем. Он је остао запамћен по томе што је њиме први пут била изведена фигура пилотске акробатике, названа по презимену пилота „Чакра Фролова“: окрет у равни тангажа за 360 степени са врло малим пречником, својеврсни ваздушни салто. Приликом извођења ове фигуре авион прави мртву петљу малог пречника и на врло малим брзинама лета, практично се окреће око свог репа. Практични значај ове фигуре за ловачку авијацију састоји се у могућности напада противника иза леђа, или ако је он сасвим близу, може да се пропусти напред, а сам авион да заузме нападачку позицију.

Нови Су-35: прелазна генерација

Почетком 2000-их КБ Сухој је обновио разраду авиона пете генерације, који се затим оваплотио у чувени Т-50 ПАК ФА. Од самог почетка је било јасно да процес производње нове летелице неће бити брз. На крају је била донета одлука да се направи међуверзија ловца на платформи Т-20 (Су-27), који је добио ознаку Су-35. Како би се избегла збрка, уз индекс су додате ознаке БМ – велика модернизација, а серијски Су-35 је кренуо под индексом Су-35С.

Од базичног Су-27, СУ-35 се разликује усавршеним моторима (производ 117С са повећаном вучом и ресурсом), савременим радаром са пасивном фазираном антенском решетком, обновљеном опремом кабине, укључујући полифункционалне мониторе у боји и низ других новина. У летелици се испробава низ система и агрегата који се у усавршеном облику користе већ на авиону пете генерације.

Разговори о могућим испорукама Су-35С Кини воде се од краја 2000-их година, од тренутка испитивања овог авиона. И од самог почетка се изражавају бојазни поводом могућих последица. Негативно искуство Русија већ има. Кина је својевремено прекинула лиценцни споразум за испоруку летелица Су-27СК, пустивши у серијску производњу своју копију Су-27 под индексом Ј-11. Затим, ослањајући се на већ копирани авион и добијени у Украјини прототип совјетског палубског ловца Су-33, Кина је направила палубски ловац Ј-15. то улива сумње поводом могуће судбине Су-35С.

Упоредо са тим његово могуће копирање тешко да има смисла. Узимајући у обзир обим измена у тој летелици у поређењу са Су-27 и проблеме који до данас нису разрешени око производње његове копије Ј-11, посебно у погледу погонског уређаја, очигледно да ће копирање Су-35С одузети много времена. До тада у Русији ће већ бити направљена модернизована варијанта ове летелице, а што је најважније у серијску производњу ће кренути ловац пете геранције. Осим тога, разматрани уговор за Су-35 претпоставља битне санкције у случају покушаја пиратског копирња нове технике и тешко да ће Кина због тога кварити односе са Русијом. Друго је питање да у свакој варијанти добијену летелицу они ће пажљиво проучити, а њена решења ће бити примењена на новим кинеским авионима. Али, узимајући у обзир савремени развој догађаја, то треба да брине пре Јапан и САД.

Илија Крамник,