Али ал-Мусави: Бомбардовати земљу да би се помогло њеном народу апсурдно је

12-09-2013 09:10:01 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У Каиру за време заседања Арапске лиге министри иностраних послова ових земаља усвојили су резолуцију у којој су позвали УН да предузму мере против сиријских власти. Против оружане интервенције се заложио Египат, Ирак, Либан, Тунис и Алжир.

Саветник премијера Ирака Али ал-Мусави је рекао за Глас Русије чиме прети Ираку овај став:

- Ирак је био, јесте и биће против војне интервенције. Истог мишљења се придржава и Алжир, Либан, Мауританија, Тунис и Египат. На Египатском универзитету Ал-Азхар (главни исламски универзитет света) изјавили су да ће интервенција у Сирији бити изазов за читаву арапску нацију. И ми се са тим слажемо. Тешко је замислити како бомбардовање земље може да помогне њеном народу. То је апсурд.

Што се тиче могуће освете или неких санкција, Ирак је и тако у немилости. На све начине нас бојкотују на Блиском Истоку, не дају нам пуноправно да учествујемо у регионалним преговорима. Кажу нам: Или сте са нама, или против нас!

Непомирљива позиција неких арапских земаља у погледу Сирије сведочи о томе да су ове земље већ уложиле своје „ инвестиције“ у сиријску кризу са великим плановима за будућност. Новац је уложен, а резултата нема, сиријска армија побеђује терористе. Зато је природно што они моле САД да ударе по Сирији, јер тада њихов новац, време и напори неће пропасти улудо.


Ирак ради на формирању Арапског умереног фронта, који ће деловати искључиво у интересима арапског друтшва и мира у региону, између осталог против интервенције у било којој земљи.

Фахим Ал Сурани,