Диригент и пијаниста Сергеј Жилин: музика као спорт

12-09-2013 10:27:55 | | Глас Русије, фото: Фонограф Бэнд/ vostok.rs |


Од љубави према фудбалу и авијацији ка џезу и оркестру Фонограф-Симфо-Џез. Наш гост је диригент и пијаниста, заслужни уметник РФ Сергеј Жилин.

Пут стасања Сергеја Жилина – музичара је пут од класике ка џезу и року.

У академској музици мени су се увек допадале композиције, прожете емоцијама, да би у њима били ритам, моторика. Од композитора, који су компоновали дела за клавир, допадају ми се Ференц Лист, Едвард Григ, Сергеј Рахмањинов, касније Фредерик Шопен. Када ми је неко поклонио плочу са снимком наступа Луја Армстронга – мени се допало његово стваралаштво. Биле су групе као што су полузабрањени совјетски рокери Времеплов. Свирао сам у два певачко-инструментална ансамбла. Од тога је све и почело.

1983. године створен је мој сопствени колектив Фонограф-Џез-Бенд. Међутим, све до сада учимо џез. Прво смо свирали само традиционалну музику, састав – четири инструмента – укупно осам људи, затим је дошла солисткиња. Данас имамо строгу селекцију, примамо само музичаре са одговорним односом према послу, дисциплиноване, између осталог и стваралачки дисциплиноване. Остају само високопрофесионални музичари, који одговарају свим захтевима. Свакако, много вежбамо. Уметност и музика у овом случају су слични спорту, треба стално бити у кондицији, стално је одржавати, развијати. Другачије не може да се успе.


Сергеј Жилин и његов оркестар Фонограф-Симфо-Џез учествују у бројним ТВ програмима. Током више година је Жилин био Музички руководилац Међународног фестивала Дани Руске културе у различитим државама, као што су Македонија, Финска, земље ЗНД. Гостовања су традиционална за овај колектив.

Гостовања су посао, - наставља музичар. Имамо много различитих програма. Чајковски in Jazz – обраде дела Петра Чајковског из циклуса Годишња доба. Имамо програм Рор-јаzz, где су искоришћени хитови Ерика Клеплона, Мајкла Џексона, Стивија Вандера, чак има и једна песма из репертоара руске поп-диве Але Пугачеве у обради за инструментални квинтет са саксофоном. Припремљен је програм за Отварање светског шампионата из атлетике у Москви, који је недавно завршен.

Оркестар Фонограф-Симфо-Џез под управом Сергеја Жилина се нагло развија, нестрпљиво ћемо чекати нове програме и ТВ пројекте.

Ана Делицијева,